V-am pregătit mai jos o listă cu peste 50 de alternative pentru programele cu plată. Ca să le parcurgeți mai ușor, le-am spart în 8 categorii.

Software de streaming

PlutoTV: O platformă gratuită pentru a viziona online diferite canale TV, filme sau seriale.
VLC: Este un editor video care funcționează și ca player pentru filme de orice format.
Kodi: Aplicație open source pentru a vă transforma casa într-o cameră pentru a viziona filme, seriale sau diferite videoclipuri.

Player-e pentru muzica

Spotify: Probabil că știți deja Spotify ca fiind unul dintre cele mai populare servicii de muzică digitală și podcast din lume.
Audacity: Este un player de sunet care funcționează și pentru a edita, exporta și converti formate audio.
FooBar2000: Player audio Windows, foarte ușor de personalizat și utilizat.
Deezer: Este o platformă de streaming similară cu Spotify pentru a asculta muzică în orice moment și este 100% gratuită.
Pandora: Un alt serviciu de streaming radio.

Comunicare

Telegram: A devenit una dintre cele mai bune alternative de mesagerie gratuite. În cadrul acestui messenger minimalist, puteți face mult mai mult decât text. De exemplu, descărcați fișiere din comunitățile tematice sau alăturați-vă unui chat de grup în jurul proiectului dvs. de hobby sau pasiune.
Pidgin: Funcționează ca client pentru mesageria instantanee între mai multe platforme și conturi.
WeChat: Este o aplicație pentru chat cu diferite persoane din întreaga lume și acceptă voce, chat și videoclipuri.
Slack: Aplicație destinată mai mult companiilor decât utilizatorilor individuali. Indiferent, ajută la conectarea oamenilor și la îmbunătățirea comunicării în grup.
Adium: Este o aplicație de mesagerie open-source compatibilă cu Mac OS X.

Productivitate

Howler Timer: Este un software puternic pentru Mac și Windows, folosit pentru a urmări timpul petrecut cu activitățile zilnice. Este destul de simplu – pentru cei care își prețuiesc timpul și caută modalități de a-și crește productivitatea, Everhour, ieftin, dar puternic, ar putea fi o alternativă mai bună.
Dashlane: Sistem care vă ajută să stocați în siguranță parolele și informațiile personale.
OneNote: Aplicație menită să stocheze informații sau note, organizate convenabil, astfel încât să le puteți găsi ulterior cu ușurință.
Trello: Software de management de proiect care poate fi considerat a fi o alternativă gratuită pentru Asana. În Trello, mai mulți utilizatori pot organiza și prioritiza sarcinile, astfel încât niciunul să nu treacă neobservat.
Pocket: Cunoscut anterior ca Read It Later. Vă permite să salvați diferite tipuri de texte pe care le întâlniți în interweb-uri și apoi să le vizualizați offline atunci când sunteți gata pentru acele citiri lungi, de exemplu, în timpul unui zbor sau a unei călătorii lungi cu metroul.
Alfred: Lansator de aplicații creat pentru a optimiza timpul la căutarea oricărui fișier sau aplicație pe un computer.
Pomodoro One: Îi ajută pe utilizatori să își îndeplinească sarcinile în blocuri de timp pentru a performa mai bine și pentru a optimiza ziua.
Business Calendar 2: Una dintre cele mai utilizate aplicații de calendar. Dispune de o interfață de utilizator destul de prietenoasă și o mulțime de funcții la îndemână.
Evernote: Este un aliat pentru oamenii care se confruntă zilnic cu o mulțime de informații. În această aplicație, puteți stoca și organiza note care constau în orice format, inclusiv imagini și text.

Office

Google Docs: Alternativa Google la MS Office, disponibilă direct prin browser. Creați și editați diapozitive, documente text și foi de calcul gratuit și cu spațiu de stocare pe disc (aproape) nelimitat.
LibreOffice: Alternativa pentru MS Office ce se poate instala pe calculator, compatibila cu Windows, MAC si Linux.
Foxit PDF Reader: Este un software pentru a citi și edita fișiere în format PDF.
Atom.io: Este un editor de text open-source destinat în principal programatorilor.
Sublime Text: La fel ca Atom, este un editor de text pentru a scrie orice doriți (cu back-up-uri automate) și cu câteva funcții de formatare la îndemână pentru cei care scriu cod.

Utilitare

Dropbox: Sistem pentru a găzdui orice tip de fișier în cloud.
CoconutBattery: Face posibilă cunoașterea capacității și informațiilor bateriei dispozitivelor Apple.
CCleaner: Permite utilizatorilor să scape de fișierele sau folderele inutile care afectează computerul sau dispozitivul pe care îl evaluați. În plus, face copii de rezervă ale fișierelor pe care le șterge.
BetterTouchTool: Permite utilizatorilor să obțină controlul asupra artefactelor periferice pe care computerul le folosește prin comenzi.
Flux: Ajută la modificarea tonurilor ecranului pentru a fi mai ușor pentru ochi.
DaisyDisk: Vă ajută să știți exact spațiul pe care îl ocupă fiecare aplicație pe dispozitiv. În plus, recuperează spațiu pe hard disk prin eliminarea elementelor care nu sunt necesare.
TreeSize: Este un manager de spațiu pentru hard disk-urile computerelor.
7-Zip: Instrument open source dezvoltat pentru a comprima și decomprima fișierele.
Techsmith: Screen Capture Este o aplicație ideală pentru a captura și înregistra ecranele dispozitivului.

Pentru fotografie

Photo Pos Pro 3: Instrument gratuit pe care îl puteți folosi pentru a edita, ajusta și organiza fotografiile dumneavoastra.
Polarr: editor foto și video puternic pentru retușarea și îmbunătățirea calității materiilor prime.
Irfanview: Este un vizualizator de imagini foarte popular, care vă permite, de asemenea, să faceți cu ușurință editarea de bază.
RawTherapee: Este o aplicație open-source, ușor de utilizat, pentru a edita imagini. Acest instrument acceptă lucrul la mai multe fotografii în același timp (editare în bloc!).
Shotwell: un editor de imagini care vine cu funcții foarte utile pentru organizarea și stocarea fișierelor.

Editarea imaginilor

GIMP: Un editor de imagini multiplatformă sofisticat compatibil cu majoritatea sistemelor de operare existente.
Canva: aceasta este una dintre cele mai bune opțiuni, deoarece funcționează pentru multe alte lucruri, cum ar fi realizarea de infografice, buletine informative și multe altele (puteți urmări și timpul în interiorul Canva).
Inkscape: este un software gratuit, open-source, care funcționează pentru editare profesională. Disponibil pentru Mac, Linux și Windows.
Pixlr: Este un editor destul de complet util pentru decuparea, adăugarea de filtre și texte la fotografii și imagini.
Paint.net: Disponibil pentru Windows și dezvoltat de compania NET. Funcționează pentru retușarea graficelor și editarea imaginilor.
Pixlr-o-Matic: Aplicație pentru îmbunătățirea imaginilor prin procesul defalcat în 3 faze: adăugarea de filtre, apoi efecte și, în final, cadre.
Seashore: instrument ideal pentru a începe editarea imaginilor. Are o interfață foarte prietenoasă care vă permite să modificați fotografiile într-un mod foarte simplu și intuitiv.
Photoscape: funcționalitatea constă în diferite instrumente pentru a oferi retușuri profesionale fotografiilor.
RIOT: Este un instrument incredibil care vă ajută să reduceți dimensiunea imaginilor fără a pierde calitatea.
Pinta: Este un instrument foarte asemănător cu Windows Paint, care vă permite să lucrați la imagini sau să le desenați de la zero.
ImageOptim: Un alt software folosit pentru a reduce dimensiunea diferitelor formate de imagine fără a-și pierde calitatea.