De ceva timp încoace am zis să încerc să îmi duc activitatea cu ajutorul unei tablete. De multe ori nu reușeam să ajung la birou și să aprind calculatorul, laptop-ul mi se părea enervant de utilizat oriunde altundeva decât pe o masă/birou, se încinge și colac peste pupăză, când îmi intram mai bine în „pâine”, inepea să plângă după curent, apucate și întinde mațe prin cameră, fotoliu, pat, etc. Am încercat și varianta cu telefonul, dar mă dispera dimensiunea ecranului, iar dacă trebuie să jonglez între 2 aplicații, un split screen pe un ecran de 6,5 inch devine inuman.

Ca orice „copil” în fața unei jucării noi, primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi instalez aplicațiile uzuale. Cred că ar fi cazul să specific că până acum, nu am fost adeptul tabletelor, iar interacțiunile cu ele au fost limitate. După ce am terminat de instalat și am început să deschid aplicațiile una câte una, am observat că unele din ele sunt optimizate pentru tablete, pentru ecrane mai mari decât al telefoanelor. Motiv pentru care m-am gândit să fac un mic articol cu cele mai utile aplicații optimizate pentru tablete.

Ca sa grupam un pic aplicatiile prima oara sa incepem cu aplicatiile din suita Google:

Google News

Dacă sunteți în căutarea unui flux de știri optimizar pentru tabletă, Google News este una dintre alegerile de top (împreună cu Feedly, tot pe această listă). Are un aspect cu două coloane într-o orientare portret care se potrivește destul de bine cu ecranele mari ale tabletelor. Chiar și în landscape, lucrurile arată grozav, ceea ce înseamnă că Google News este grozav și pe Chromebookuri. Aplicația funcționează așa cum v-ați aștepta. Alegeți-vă interesele pentru a primi zilnic știri care se învârt în jurul acestor subiecte. Google News acceptă și abonamente la posturi precum Washington Post sau Wall Street Journal, astfel încât să puteți citi ziarele preferate într-o singură aplicație.

Google Maps

Șoferii Uber folosesc tablete mari pentru navigare. Acest lucru se datorează faptului că Google Maps oferă o interfață de utilizare potrivită pentru tablete în modurile portret și peisaj. Navigarea este ușoară, la fel și căutarea informațiilor despre localurile și restaurantele tale preferate. Totul este aranjat intuitiv, cu informațiile principale din stânga și harta ocupând cea mai mare parte a ecranului. În acest fel, vă puteți obține informațiile fără a pierde din vedere harta, care este esențială dacă utilizați harta pentru navigare pe o tabletă des. Ai putea să-ți folosești telefonul, dar atunci când situația o cere, este plăcut să navighezi cu un ecran mai mare.

Gmail

Gmail este una dintre puținele aplicații Google rămase cu o interfață dedicată pentru tabletă. Gmail are un design cu două coloane pe ecrane mari, cu căsuța de e-mail în stânga și mesajul curent în dreapta. Există, de asemenea, câteva comenzi rapide de la tastatură disponibile pentru gestionarea rapidă a mesajelor.

Google Keep

Google Keep este o altă aplicație din clubul de elită „Google app that looks ok on tablets”. Este o aplicație de note și listă multiplatformă cu suport pentru atașarea fișierelor și crearea de mementouri. Există aplicații de note mai capabile, dar Keep echilibrează caracteristicile și simplitatea.

Google Photos

Google a creat niște aplicații grozave pentru Android, dar întârzie să-și atingă propriile politici. Acum că există un efort concertat în ceea ce privește funcțiile tabletei către sistemul de operare prin Android 12L (și acum Android 13), este logic că multe dintre aplicațiile de bază au văzut actualizări recente care aduc interfețele de utilizator pentru tablete în aplicații. Google Foto este o astfel de aplicație. Aplicația folosește foarte mult spațiul suplimentar de pe o tabletă sau Chromebook, iar atunci când vizualizați colecții de fotografii, utilizarea suplimentară a spațiului este apreciată. Puteți încadra o multitudine de galerii pe ecran. Prin urmare, este ușor să vă vizualizați fotografiile pe o tabletă și vă puteți clasifica conținutul, deoarece aveți atât de mult spațiu.

Gboard Keyboard

Gboard este aplicația implicită de tastatură pe multe dispozitive Android și are o caracteristică care este deosebit de plăcută pe tablete: modul cu o singură mână. Cu Gboard deschis, atingeți pictograma tastaturii detașate din bara de instrumente pentru a muta tastatura într-o fereastră plutitoare. Este mai ușor să tastați în timp ce țineți o tabletă în modul cu o singură mână, mai ales când glisați între litere în loc să atingeți tastele individual.

Feedly

Dacă Google News și moderarea sa de conținut grea nu este pe gustul tău, Feedly poate fi mai mult. Similar cu Google News, Feedly reunește conținutul în funcție de interesele dvs., oferind un aspect familiar, asemănător unei reviste, care se potrivește tabletelor. Poți folosi aplicația pentru a vă înlocui ziarul fizic sau puteți accesa pentru a afla ce se întâmplă în hobby-urile tale preferate. Depinde de tine să-ți alegi interesele. Deși sistemul nu este infailibil, Feedly este una dintre cele mai noi aplicații de agregare din Magazinul Play pentru un motiv. Arată bine și funcționează bine.

Microsoft Office

Aplicațiile Microsoft Office sunt unele dintre cele mai bune exemple de aplicații Android optimizate pentru tablete. S-ar putea să nu fie nevoie să editați foarte des o foaie de calcul Excel din mers, dar aplicațiile au aceeași interfață Ribbon ca echivalentele desktop. Există, de asemenea, suport extins pentru comenzile rapide de la tastatură dacă utilizați o tabletă cu tastatură.

În 2020, Microsoft a lansat o nouă aplicație Office combinată care include PowerPoint, Word și Excel într-un singur pachet. Inițial, aplicația nu a acceptat în mod corespunzător tabletele, dar problema asta a fost remediată de atunci. Microsoft a integrat, de asemenea, scanerul Office Lens și menționează că se sincronizează cu Windows 10.

Singurul dezavantaj este că crearea și editarea documentelor necesită un abonament plătit la Microsoft 365, anterior Office 365. Cel mai ieftin plan este de 70 USD pe an (sau 7 USD pe lună) și include versiunile web, mobile și desktop native ale celui mai popular Office. aplicații, plus 1 TB de stocare OneDrive.

Pocket

Pocket este o aplicație simplă pentru salvarea conținutului text pe care îl găsiți pe web. Pocket afișează aceste povești într-o formă lizibilă, fără alte distrageri. Cea mai bună caracteristică dintre toate este faptul că aplicația oferă o interfață pentru tabletă excelentă în mod portret sau peisaj. Chiar și poveștile se afișează bine pentru ecrane mari, deși ar fi bine dacă imaginile nu ar fi întotdeauna centrate.

Ceea ce este grozav este că poți folosi aplicația gratuit (și chiar se leagă la Firefox, ceea ce face lucrurile mult mai simple pentru a salva conținut pe platformă). Cu toate acestea, dacă doriți o căutare mai bună și o bibliotecă permanentă de conținut, este necesar un abonament la un preț de 4,99 USD pe lună.

Solid Explorer File Manager

Solid Explorer este o aplicație excelentă de gestionare a fișierelor și este una dintre puținele opțiuni cu o interfață curată pentru tabletă. Are un mod cu două panouri pentru vizualizarea (și mutarea fișierelor între) două directoare simultan, suport pentru unități de rețea, operațiuni în lot, integrare cu diverse servicii de stocare în cloud și multe altele.

Dacă mutați fișiere pe dispozitivele dvs. Android este ceva ce faceți în mod regulat, încercați Solid Explorer. Îl puteți folosi timp de 14 zile înainte de a plăti achiziția în aplicație de 1,99 USD pentru acces complet.

Microsoft Outlook

Dacă nu sunteți fan Gmail sau doriți să încercați ceva nou, Microsoft Outlook este o altă aplicație grozavă de e-mail pentru tabletele Android. Funcționează cu servicii de e-mail terțe față de Microsoft Outlook.com, astfel încât să îl puteți utiliza fără a schimba adresele de e-mail.

Outlook are un aspect similar cu Gmail pe tablete, cu coloane pentru căsuța de e-mail și mesajul selectat, dar există câteva diferențe. Lista de conturi este întotdeauna fixată în partea stângă, iar o a treia coloană pentru căsuțele de e-mail și dosare poate fi comutată atingând meniul din colțul din stânga sus.

Browser-ul Vivaldi

Vivaldi este un alt browser web care funcționează puțin mai bine pe tabletele Android decât Chrome. Împărtășește același motor de bază ca Chrome, dar oferă un blocator de urmărire, o opțiune de a vizualiza întotdeauna site-urile desktop (super util pentru site-urile care încarcă machete mobile pe tablete), o apelare rapidă și un utilitar de captură de ecran încorporat.

SketchBook

SketchBook este una dintre cele mai pline de caracteristici aplicații de desen de pe Android. Este conceput pentru orice, de la schițe de design industrial la artă digitală și funcționează cel mai bine cu tablete și stylus-uri active.

Amazon Kindle

Puteți citi benzi desenate cu aplicația Amazon Kindle și puteți accesa întregul magazin de cărți electronice Amazon, care variază de la cărți la reviste la ziare. Aplicația este optimizată pentru tablete, utilizând întregul ecran și puteți apela setările de citire pentru a vă asigura că textul umple cât mai mult ecranul. Există o opțiune de iluminare caldă și vă puteți regla ecranul independent de setările globale ale dispozitivului, ceea ce este foarte convenabil.

Aplicația Kindle este una dintre cele mai bune aplicații de citire electronică de pe platformă și, deoarece oferă suport pentru tablete, este cu siguranță o alegere pentru cititorii puternici cărora le place să citească pe ecrane mari.

Adobe Lightroom

Lightroom este un editor de imagini fantastic și, deoarece Android se poate conecta la o cameră prin USB pentru a transfera fișiere, puteți face întregul flux de lucru de editare a imaginii de pe o tabletă. Cel mai bine, Lightroom pentru Android acceptă filigrane de imagine, ceea ce face un editor de imagini la nivel profesional care ar trebui să se potrivească aproape fluxului de lucru al oricui.

Krita

Krita este un editor de grafică raster popular și open source, cu un motor de pensulă avansat, straturi și măști nedistructive, suport pentru ilustrații vectoriale și instrumente pentru crearea de animații. Este disponibil pe platformele desktop din 2005, dar o versiune beta pentru Android a fost lansată în 2020.

Krita este unul dintre puținele exemple de aplicație desktop profesională portată pe Android aproape fără compromisuri. Interfața este în mare parte neschimbată în comparație cu versiunea desktop. Deși ar putea avea o curbă de învățare mai abruptă decât aplicațiile precum Adobe Sketch sau SketchBook, este un instrument grozav de avut.

Microsoft OneNote

OneNote este o aplicație de notebook populară de la Microsoft. La fel ca majoritatea aplicațiilor companiei, arată și funcționează grozav pe tabletele Android. Vă puteți organiza notele în secțiuni și pagini, puteți sincroniza datele pe diferite platforme și puteți integra fișiere din contul dvs. Microsoft. Notele pot fi combinații de text tastat, imagini, fișiere și desene.

Principala hibă este că versiunea Android a OneNote nu acceptă pe deplin totul în aplicația desktop nativă. Dacă utilizați formatare complexă pe computer, este posibil ca unele dintre aceste modificări să nu fie transferate pe mobil.

Netflix

A te uita la televizor în pat este una dintre marile bucurii de a deține o tabletă. Și dacă aveți un abonament Netflix, veți dori ca acesta să fie prima dvs. descărcare.

Nu există o modalitate mai bună de a te bucura de Orange is the New Black sau House of Cards. Și mai bine, puteți asocia Netflix cu un Chromecast pentru a transmite conținutul și la televizorul cu ecran mare.

Dacă sunteți un dependent de radio, atunci TuneIn Radio este singura aplicație care merită luată în considerare. Oferă acces la mii de posturi digitale din întreaga lume în fiecare gen imaginabil.

Practic, orice post disponibil online poate fi accesat prin această aplicație, fie în direct, fie folosind funcția de înregistrare. Este complet, deși există o versiune plătită pentru utilizatorul intensiv.

Dacă doriți să învățați o altă limbă, Duolingo simplifică învățarea limbilor prin lecții de dimensiuni mici și o interfață prietenoasă. Începând cu un vocabular simplu și construind de acolo, Duolingo este ghidul tău pentru a învăța o nouă limbă sau a perfecționa una pe care o cunoști deja. Cu cât folosiți mai mult aplicația, cu atât deblocați mai mult și, cu exersare, cu atât învățați mai mult. Această aplicație gratuită acceptă în prezent daneză, olandeză, franceză, germană, irlandeză, italiană, portugheză, spaniolă și suedeză. Sau alegeri mai practice, precum Esperanto și Klingon.

Evernote

Odată ce începeți să utilizați Evernote, această aplicație de luare a notițelor devine un instrument puternic pentru a organiza aproape orice. Notele pot fi orice – text, imagini, audio sau un mix – și sunt organizate în caiete. Una dintre caracteristicile sale impresionante este recunoașterea optică a caracterelor, ceea ce face ca textul din imagini să poată fi căutat. Stocarea în cloud îl face instrumentul perfect pentru organizarea pieselor mici ale unui proiect într-o schiță finală.

Logolicious

Că tot eram la lucrul direct de pe tabletă, am zis să vă dau și o aplicație pentru watermark-uri, e păcat să beneficieze alții de roadele muncii voastre.

Cu LogoLicious, puteți adăuga fără efort logo-ul, filigranele și textele la imagini. Este o aplicație complet gratuită, fără reclame enervante. Ceea ce face LogoLicious mai unic este că vă permite să salvați fișierele editate ca șablon. Puteți utiliza aceeași configurație (logo + text) pentru proiectele dvs. viitoare.