În urma cu o lună și un pic, v-am arătat cum puteți refolosi un sistem vechi, instalând pe el Chrome OS, în loc să îl aruncăm la gunoi. Astăzi vom trece la un alt sistem de operare, tot gratuit, dar și foarte popular, Ubuntu.

Ubuntu este un sistem de operare gratuit bazat pe Linux (Linux-ul a fost creat în 1991 de către Linus Torvalds, cu gândul de a oferi maselor un sistem de operare bun, stabil și gratuit) și a fost creat de către firma Canonical și lansat pentru prima dată în 2004, iar de atunci a rămas gratuit și accesibil oricui.

În prezent, ne aflăm la versiunea 22.04 LTS (Long Term Support) și la versiunea 23.04 care ne oferă doar 9 luni de suport. Noi o vom folosi pe cea din urmă, deoarece variantele cu suport pentru 9 luni, vin mereu cu cele mai noi update-uri, interfețe, etc, tocmai pentru a le pregăti pentru variantele LTS.

Cerințele de sistem sunt identice pentru veriunile 22.04.2 și 23.04.

Acum că am terminat prezentările, vom avea nevoie de următoarele:

  • laptop sau desktop vechi;
  • un stick USB de minim 8Gb;
  • imaginea ISO pentru Ubuntu;
  • un progrămel pentru a scrie imaginea ISO și a face stick-ul boot-abil;

Imaginea ISO o vom descărca de la următorul link (aici mă refer la versiunea 23.04). Apoi vom avea nevoie de un program cu ajutorul căruia vom scrie imaginea ISO și vom face stick-ul boot-abil pentru a putea începe instalarea. Un astfel de program este Universal USB Installer (UUI) ce poate fi descărcat de aici. Pentru mai multe informații puteți vizita pagina lor folosind acest link.

Acum ca avem toate uneletele necesare, putem incepe. Prima data va trebui sa pregatim stick-ul USB cu imaginea ISO a Ubuntu. Pentru a realiza acest lucru vom porni Universal USB Installer (UUI):

Apasam „I Agree” pentru a accepta termenii licentei si a ajunge in interfata programului:

La „Step 1” vom selecta „Ubuntu”, la „Step 2” bifăm „Showing *ISO”, apoi dăm click pe „Browse” și mergem în locul în care am descărcat imaginea și o selectăm. La „Step 3” vom alege stick-ul USB, vom bifa să fie formatat în FAT32, apoi bifă pe „Will wipe”. La „Step 4” vom seta dacă vrem să avem o memorie tampom pe stick pe care să putem salva setări sau diferite documente, pentru a seta dimensiunea acestei memorii, com glisa dreptunghiul albastru.

După ce am terminat de configurat setările de mai sus, putem da click pe „Create”, ne va apărea o fereastră în care vom fi informați că urmează să fie șters complet stick-ul USB, apăsăm pe „Yes”. astfel va începe configurarea stick-ului USB.

În acest moment, stick-ul este pregătit pentru instalare. Aceste este momentul în care ne vom îndrepta atenția către sistemul vechi.

Vom porni laptop-ul în cazul de față și vom apasă „F9” pentru a selecta de pe ce vrem să pornească boot-area:

Vom selecta stick-ul USB:

După ce se initializeaza stick-ul vom avea de ales între 3 variante, „Try or install”, „Ubuntu (safe graphics)” și „Test Memory”. Noi vom merge pe varianta „Try or install”:

După câteva secunde un minut (depinde de viteza stick-ului și a port-ului USB de la sistemul pe care l-ați pornit), Ubuntu va boot-a de pe stick (varianta perfect funcțională), putând astfel să îi verificăm toate funcțiile. Putem de altfel să îl folosim și ca sistem de operare mobil, făcând acea memorie tampon, ne putem salva tot ce dorim pe acel stick.

În colțul din dreapta jos avem iconița „Install Ubuntu”, de la această scurtătură putem începe procesul de instalare. Nu trebuie să vă impacientați, procesul de instalare s-a simplificat extrem de mult în ultimii ani, nu mai este așa anevoios ca în trecut.

Primul lucru pe care installer-ul ne va pune să îl alegem este limba în care va fi instalat Ubuntu, eu merg pe Engleză, dar lista pachetelor de limbă conține inclusiv Română.

În următorul pas, trebuie să conectăm sistemul la internet, în caz că dorim ca în timpul instalării să se descarce și programe adiționale:

În acest pas setăm ce tip de instalare dorim, „Normal” (browser, utilitare, suita office, jocuri și media player-e) sau „Basic” (browser și suita office). Mai jos putem opta pentru a instala driver-ele pentru grafică, retelistică, etc, precum și suport pentru majoritatea formatelor media. Indicat este să alegeți instalarea Normală și să bifați ambele opțiuni.

În acest ecran alegem modul de instalare, instalăm lângă alt sistem de operare și avem opțiunea de a alege ce sistem de operare vrem să folosim când pornim sistemul sau ștergem tot discul și instalăm Ubuntu.

Eu am ales ștergerea discului și instalarea Ubuntu ca singur sistem de operare:

În timpul instalării, pentru a ajuta la trecerea timpului, vom avea de setat ultimele lucruri, primul este să ne selectăm fusul orar:

Trebuie să ne setăm numele calculatorului, numele nostru, parola, dacă vrem să activăm Active Directory și dacă vrem să ni se ceară parola la logare:

Setăm tema pe care dorim să o folosim, întunecată sau deschisă:

După acest pas, trebuie să așteptăm să se termine instalarea:

În acest moment, instalarea a luat sfârșit. Putem continua să testăm versiunea de pe stick sau putem da restart și să testăm noul nostru sistem de operare de pe vechiul laptop:

La prima pornire, avem o fereastră în care ne putem lega conturile:

A doua fereastră ne anunță că prin intermediul „Ubuntu Software” putem să ne descarcăm diferite aplicații, precum cele de mai jos:

Ecranul principal este la fel ca la versiunea portabilă de pe stick, folder-ul Home este așezat implicit în colțul din dreapta jos, iar pe marginea din stânga avem bara de activități, aceasta poate fi configurată ca mărime și așezare.

Apăsând cele 9 puncte (țin loc de butonul Start de la Windows) din colțul din stânga jos, ni se va deschide sertarul de aplicații:

Ubuntu vine implicit cu suita LibreOffice instalata, unde avem „Calc”, alternativa pentru „Excel” si „Writer”, alternativa pentru „Word”:

În colțul din dreapta sus, avem iconițele pentru rețea, baterie (în cazul laptop-ului) și sunet, dacă apăsam pe ele ni se va deschide un meniu rapid de unde putem seta volumul, luminozitatea, să activăm „Night light”, „Dark/Light style”, „Airplane mode”, selectăm rețeaua, facem capturi pentru ecran, intrăm în setări, blocăm calculatorul sau îl închidem:

Mai jos avem Ubuntu Software, de unde putem instala aplicații suplimentare, să dezinstalam aplicații și tot aici vom fi anunțați de Update-uri:

Mai jos avem configurația laptop-ului, că să vă faceți idee, pe Windows 10 (care nu este ultima versiune de Windows) mergea rezonabil, atâta timp cât nu încercam să deschid mai mult de 5 tab-uri de browser și 2-3 aplicații, daca săream peste acest prag, începea și se mișca foarte greu până la a se bloca sau a da blue screen-uri. Cu Ubuntu, ultima lui versiune, lucrurile stau mult mai bine, pot deschide mult mai multe tab-uri, mai multe aplicații până să înceapă să se simtă limitarea puterii lui.

Ăsta și este motivul pentru care dacă aveți un calculator mai vechi prin casă, fie desktop, fie laptop, îl puteți refolosi, instalând pe el o versiune actuală sau un pic mai veche în funcție de configurație. Interfața este îndeajuns de simplă încât poate fi folosit fară probleme atât de copii mici, cât și de persoane mai în vârstă sau mai puțin familiarizate cu calculatorul.

Sper că v-a fost util acest articol.