Ce-i drept, cu ceva întârziere a picat pe masă și setul de căști wireless de la ASUS, Cetra True Wireless. Acest model vine în varianta albă și neagră, la noi a ajuns modelul de culoare neagră.
Pe o piață saturată de produse din această categorie, ne-am aștepta să avem câteva categorii bine definite, dar din păcate pe această nișă de căști wireless in-ear, avem doar 2 categorii, Apple AirPods și restul căștilor. Așa că vom vedea în articol, dacă setul de căști Cetra True Wireless reușesc să spargă gheața și să fie un pion redutabil în această nișă a căștilor wireless.
Primul contact cu produsul este așa cum ne-a obișnuit ASUS unul bun. Ambalajul este unul premium, pachetul vine cu toate accesoriile necesare ambalate bine, iar calitatea materialelor folosite este una foarte bună.
Conținut pachet:
- carcasă de depozitare;
- setul de căști;
- 2 perechi suplimentare de dopuri de silicon de mărimi diferite;
- cablu USB;
- manual de utilizare;
Primul lucru care ne captează atenția este cutia de depozitare a căștilor, aceasta are un desgin foarte plăcut, alcătuit din forme rotunde. Capacul dispune de închidere magnetică. Magnetul este unul destul de puternic pentru a împiedica deschiderea accidentală a cutiei când le scot din buzunarul de la pantaloni sau din ghiozdan. Chiar și în cazul în care scăpam din mâna de la înălțimi mici cutia, aceasta va rămâne închisă.
Exteriorul cutiei are un finisaj mat, pentru a preveni apariția micro zgârieturilor tipice suprafețelor lucioase. Pe partea superioară tronează logo-ul ROG, iar pe partea inferioara avem eticheta cu detaliile produsului.
În partea din spate, imediat sub balamaua cutiei, avem portul de încărcare USB Type-C. Cutia are rol de încărcare, oferind o autonomie de aproximativ 21.5 ore.
Un alt avantaj al cutiei de depozitare este că poate fi încărcată și wireless. Astfel, avem 2 avantaje, primul ar fi că eliminăm cablul din procesul de încărcare, al doilea este că dacă nu suntem în preajma unui încărcător, dar avem un telefon cu încărcare wireless cu funcție de Power Sharing, le putem încărca direct de la acesta.
Pe partea din față a cutiei avem o bandă LED care ne indică stadiul încărcării.
Acum că am terminat cu exteriorul cutiei, să vedem ce ne rezervă și interiorul ei. Primul lucru care ne sare în ochi în momentul în care deschidem cutia, este logo-ul ROG iluminat RGB situat între cele 2 căști.
Locașurile căștilor sunt magnetice, făcând astfel așezarea și ridicarea lor extrem de facilă. Sub fiecare cască avem câte 2 contactori din cupru care asigură încărcarea fiecărei căști. Este indicat ca din când în când să verificăm acești contactori și din cutie și de pe căști, să ne asigurăm că sunt curați, altfel vom avea probleme de încărcare.
Căștile sunt de tip pistil, pe partea interioară a brațului avem contactele de cupru pentru încărcarea căștilor.
În capătul pistilului avem un microfon care este folosit pentru convorbiri.
Iar pe spatele căștilor avem microfonul pentru sistemul ANC.
Tot pe spatele căștilor avem și o bandă LED RGB, care se aprinde în momentul în care deschidem cutia căștilor. Banda LED se va mai aprinde în momentul în care activăm sau dezactivăm modul Gaming.
Doapele de silicon se schimbă foarte ușor, se declipseaza de pe maginea căștilor iar la montarea celor noi se va apasă până ce doapele vor depăși marginea de lângă difuzor.
În partea de sus a căștilor avem logo-ul ROG, ochiul înfuriat, sub el avem un control tactil prezent pe ambele căști.
Prin intermediul acestui control tactil, putem accesa câteva funcții, cele predefinite sunt următoarele.
Pe casca stângă:
- ținem apăsat pentru o secundă pentru a activa asistentul vocal;
- apăsam de două ori pentru a trece prin modurile ANC;
Pe casca dreaptă:
- apăsam de două ori pentru a raspunde unui apel;
- ținem apăsat pentru o secundă pentru a refuza un apel;
- apăsăm o dată pentru a încheia un apel;
- apăsăm o dată pentru a porni sau a pune pe pauză muzica;
- apăsăm de două ori pentru a trece la piesa urmatoare;
- apăsăm de trei ori pentru a reveni la piesa precedentă;
- ținem apăsat pentru o secundă pentru a activa sau dezactiva modul Gaming;
Sub sita argintie de sub dopul de silicon stă un difuzor de 10mm din Neodyum, ASUS Essence Driver, ce poate reproduce frecvențe de la 20 până la 20000 de Hz, astfel vom avea parte de bass, medii și înalte cât mai clare.
Nici partea de microfon nu este mai prejos, microfoanele din Cetra sunt capabile de o sensibilitate de -45 dB și acoperă o plajă de frecvențe între 100 și 10000Hz.
Pentru conectarea la dispozitivele mobile sau la calculator avem nevoie de aplicația Armoury Crate. Ea poate fi descărcată pentru calculator de la următorul link, pentru iOS de la acest link, iar pentru Android de la acest link.
Pagina principală a aplicației pentru dispozitive mobile conține 4 tab-uri principale:
- Device Settings;
- Laptop remote control;
- News;
- User Center;
La Device settings ne sunt afișate device-urile conectate, in cazul nostru castile Cetra True Wireless:
Accesând căștile în aplicație ni se va deschide tab-ul Audio de unde putem seta volumul căștilor, optimizări ale sunetului, sunet virtual, egalizator, Bass Boost și Gaming Mode:
În al doilea tab, Power, avem starea acumulatorului aferent fiecărei căști:
Dacă vom intra în setări prin apăsarea rotiței din dreapta sus a ecranului vom deschide pagina de funcții tactile, cele pe care vi le-am enumerat mai sus:
Per total, aplicația acoperă bine toate funcțiile căștilor, făcând configurarea lor foarte facilă.
În cazul în care vom lega Cetra True Wireless la calculator, vom folosi aplicația Armoury Crate pentru Windows. Dacă aveți nevoie de detalii despre ea, le puteți găsi în articolul următor.
PRO:
- construcție foarte bună;
- difuzoare bune de 10mm Neodyum;
- autonomie mare, aproximativ 27 de ore;
- reproducere foarte bună a sunetului;
CONTRA:
- latență destul de ridicată, chiar și cu Gaming Mode activ;
- comenzi tactile delicate;
Concluzii:
Două lucruri am văzut că lipsesc, primul este lipsa posibilității configurării funcțiilor tactile, cu toate că, dacă mă gândesc bine, mari opțiuni de înlocuire a funcțiilor standard nu prea avem la căști. Al doilea lucru este lipsa posibilității de a seta benzile LED de pe căști, să poată fi pornite sau să setăm un anume mod de iluminare pentru atunci când le folosim, stiu că acest aspect s-ar traduce într-o autonomie redusă, dar totuși, dacă tot avem LED-uri, de ce să nu ne jucăm cu ele? Design-ul căștilor este unul confortabil, astfel, alegând dimensiunea corectă de dopuri de silicon, puteți petrece ore bune în compania căștilor Cetra (perioada de utilizare diferă de la persoană la persoană, unele persoane având urechi mai sensibile, deci vor utiliza o perioadă mai scurtă de timp căștile). Per total, experianta în utilizare este una bună, se apropie foarte mult de AirPods-uri, astfel prețul de pornire de aproximativ 550 RON, este unul cât se poate de corect.
Dacă sunteți în căutarea unor căști wireless sau pur și simplu vreți să le înlocuiți pe cele vechi. ASUS ROG Cetra True Wireless, este un set de căști de care ar trebui să țineți cont când vă orientați către noua achiziție.