Chiar dacă a trecut mai bine de un an de la lansarea să, ROG Spatha X Wireless încă este un produs de actualitate prin design-ul său unic și funcționalitățile sale. Primul lucru de menționat ar fi că nu este un mouse adresat persoanelor cu mâini mici sau care își doresc un mouse ușor. Spatha X Wireless este un adevărat mamut, având următoarele dimensiuni 89x137x45mm și o greutate de 168 grame.

Conținut pachet:

  • mouse;
  • 2 cabluri ASUS Paracord cu conector USB Type-C;
  • 2 microswitch-uri de schimb ROG;
  • șurubelniță;
  • un etui pentru transport sau depozitare;
  • emblemă ROG adezivă;
  • dock-ul de încărcare și depozitare;
  • manuale;

Cutia produsului ne dezvăluie de la prima interacțiune că avem parte de un produs premium, aceasta este confecționată dintr-un carton dur și are pe ea poza produsului și câteva key features.

Produsul este foarte bine protejat în interior, protecția fiind una destul de groasă.

Imediat sub mouse se află dock-ul de încărcare, care are și funcție de receiver pentru modul de lucru wireless 2.4GHz. Dock-ul este magnetic, astfel este eliminat riscul ca mouse-ul să alunece de pe el.

Pe baza dock-ului avem un led care ne indică statusul bateriei, dacă este în uz să încarce mouse-ul sau dacă încărcarea este completă.

Pe spatele dock-ului avem mufa USB Type-C pentru conectarea cu PC-ul, iar în piciorul dock-ului avem un mic orificiu pentru rutarea cablului.

Dacă tot suntem la capitolul accesorii, să continuăm cu restul lucrurilor din pachetul mouse-ului. Mai avem în pachet un etui de transport din dintr-un material asemănător neoprenului. Îl puteți folosi atât pentru transport cât și pentru depozitarea mouse-ului pentru perioade mai îndelungate de timp.

Pachetul mai are 2 micro switch-uri de schimb ROG și o șurubelniță pentru a ușura înlocuirea lor. Aceste micro switch-uri au o durată de viață de aproximativ 70 de milioane de click-uri, au conectori auriți și sunt concepute ca forță de apăsare să nu difere niciodată cu mai mult de +/- 5 grame.

Cei de la ASUS au fost foarte atenți când au creat pachetul mouse-ului ROG Spatha X Wireless și au pus în cutie nu unul, ci două cabluri USB Type-C ASUS Paracord. Astfel un cablu îl puteți lăsa conectat la dock, iar pe al doilea îl puteți folosi pentru a utiliza mouse-ul în mod „wired”.

Acum că am terminat cu accesoriile lui Spatha X Wireless, ne putem îndrepta atenția asupra produsului în sine. Cum ne spune și denumirea, este un mouse de gaming care poate fi utilizat atât cu fir cât și wireless.

Mouse-ul are un senzor optic Pixart PAW3370DM-T4QU, capabil de 19000DPI, polling rate 1000Mhz (atât pe fir cât și wireless), 400IPS și o accelerație de 50G.

Micro switch-urile butoanelor principale sunt ROG, cu o durată de viață de aproximativ 70 de milioane de click-uri, cum am spus și mai devreme, în pachet mai avem un set de rezervă, ce se pot înlocui foarte ușor fiind de tip „Push-fit”.

Spatha X Wireless are un număr total de 12 butoane, toate programabile. Pe partea laterală din stânga, avem un număr de 6 butoane ce pot fi configurate după bunul plac, iar în partea stangă a click-ului principal mai avem încă 2 butoane configurabile.

Pe partea superioară avem rotița scroll îmbrăcată în cauciuc cu același model „aztec” folosit de ASUS su la alte modele, pentru a oferi un grip mai bun al rotiței. Imediat în spatele scroll-ului, avem un buton prin care putem schimba DPI-ul mouse-ului, butonul trece prin 4 nivele DPI predefinite din aplicația ASUS Armoury Crate.

În partea din față avem portul USB Type-C pentru utilizarea mouse-ului în mod wired sau pentru încărcare.

Pe partea din spate avem logo-ul ROG, care este iluminat RGB. În total, mouse-ul are 3 zone de iluminare RGB, celelalte 2 fiind rotița scroll și cele 6 butoane laterale. Fiecare zonă de iluminare poate fi configurată individual tot din aplicația ASUS Armoury Crate.

Dimensiunile sale sunt unele cât se poate de generoase, acesta are o lungime de 137mm, o lățime de 89mm și o înălțime de 45mm. Nici la capitolul greutate nu stă mai prejos, cântărind 168 de grame. Din cauza dimensiunilor mai mari, acest mouse nu se pretează persoanelor cu mâini mai mici, iar greutatea sa îl va face un pic greoi în utilizare la început până vă veți obișnui cu el. Rapiditatea cu care vă veți obișnui cu greutatea lui diferă în funcție de mouse-ul precedent pe care îl aveați, dacă cel precedent era unul ușor cred că vă veți acomoda un pic mai greu.

Soft-ul pentru configurarea mouse-ului este bine cunoscutul Armoury Crate, prea multe nu avem de spus despre el, deoarece este soft-ul universal pentru toate produsele ASUS, daca vreți să intrați un pic în amănunte, puteți vizita review-ul mouse-ului Gladius II unde am explicat mai pe larg funcționalitățile lui Armoury Crate pe partea de mouse-uri. Oricum, vă las mai jos câteva imagini și din aplicație.

Experiența în utilizare este una plăcută, mouse-ul prin dimensiunile sale generoase este foarte comfortabil, în partea sa dreaptă avem inclusiv un suport pentru degetul mic, astfel toate degetele au o poziție comodă.

Mouse-ul este pretabil atât pentru uz normal cât și office, butoanele adiționale putând fi configurate ca MACRO cu diverse scurtături pentru programele pe care le utilizați frecvent, ceea ce din punctul meu de vedere este un plus.

Pentru partea de gaming, care este principalul scop pentru care a fost gândit și realizat acest mouse, Spatha X Wireless își face treaba cu brio fiind ajutat de senzorul optic PAW3370-T4QU performant, design și amplasamentul butoanelor. Singurul lucru la care din punct de vedere personal stă un pic de tot mai rău, este la numărul de butoane pentru pasionații de MMO-uri, aici găsim pe piață mouse-uri de la alți producători care depășesc 8 sau 10 butoane laterale. Am zis că sta un pic mai rău la acest capitol, dar totuși pentru a mai mari numărul de butoane, pe lângă cele 6 le putem configura și pe cele 2 de lângă click-ul principal și astfel ajungem la 8 butoane programabil.

Cum vă spuneam mai devreme, mouse-ul vine în pachet și cu un dock de încărcare care are și rol de receiver. Dock-ul este magnetic, astfel că nu e nevoie să găsim poziția ideală de încărcare sau de poziționare, mouse-ul este pur și simplu tras de magneți în poziția optimă. Partea de încărcare este foarte bună, Spatha X Wireless incarcandu-se foarte repede. Chiar cei de la ASUS ne spun că printr-o încărcare de numai 15 minute, câștigam o autonomie de aproximativ 12 ore (acest timp poate varia în funcție de setările de performanță și de modul de iluminare). După părerea mea, încărcarea este foarte rapidă, într-o scurta pauză de masă sau de țigare, câștigi autonomie pentru restul zilei.

Autonomia este asigurată de un acumulator lițiu, cu o capacitate de 800mAh, ce îi poate oferi lui Spatha X Wireless un timp de funcționare de până la 67 de ore în mod wireless, cu iluminarea oprită.

PRO:

  • senzor optic foarte bun și precis;
  • 12 butoane configurabile;
  • dock magnetic pentru încărcare și cu rol de receiver;
  • vine în pachet cu 2 micro switch-uri de schimb (lucru care se traduce printr-o durată mai mare de utilizare);
  • avem 2 cabluri ASUS Paracord de 2 metri, astfel nu vom fi nevoiți să tot mutăm cablu din dock în mouse pentru folosirea sa în ambele moduri de conectare;
  • design ergonomic;

CONTRA:

  • greutatea mare de 168 grame, mai mare decât media mouse-urilor de pe piață;
  • din cauza dimensiunilor mari nu poate fi utilizat cu ușurință de persoanele cu mâini mai mici;

Concluzii:

ASUS ROG Spatha X Wireless este un mouse care iese în evidență prin design-ul și dimensiunile sale. Are o construcție foarte bună din punct de vedere al ergonomiei, oferind un suport foarte bun pentru mână, reducând riscul de apariție al oboselii sau al disconfortului. Pentru gaming este un mouse ideal, indiferent de tipul de joc, este pretabil inclusiv pentru FPS-uri (în cazul în care vă gândeați că va fi un impediment greutatea și dimensiunea), îl puteți utiliza indiferent de tipul de „grip” folosit. Pe partea office, butoanele suplimentare sunt folositoare în cazul în care vă place să lucrați cu MACRO-uri, lucru care vă poate fluidiza munca. La capitolul preț, nu pot spune că este un produs scump, trebuie să ținem cont că este un produs premium, al unui brand „A” și care vine cu un pachet cât se poate de complet (2 micro switch-uri de schimb, 2 cabluri USB și acel dock de încărcare). În momentul review-ului, mouse-ul se poate achiziționa la preturi începând cu 849 RON.