Știm cu toții brand-ul Thermaltake, este un brand vechi, ce oferă periferice, carcase, surse, ventilatoare, cooler-e procesor, dar și soluții pentru custom water cooling. Cu ceva ani în urmă, prin 2015, ei au lansat seria de carcase P3 și P5. Ce a fost atât de important la aceste carcase? Ei bine, au fost printre primele modele de carcase open air, care puteau fi montate pe birou (vertical), folosite ca benchstation (orizontal), dar puteau fi și montate pe perete, având integrat în sașiu suport VESA. De-a lungul timpului, seria Core P, a primit noi modele, dar și actualizări constante ale modelelor existente.

În momentul de față modelul Core P3, a ajuns la varianta TG (varianta cu geam securizat) Pro. Varianta Pro are în plus față de modelele predecesoare, un suport pe care putem monta 3 ventilatoare de 120 sau 140mm sau radiator pentru water cooling de 360mm sau 420mm, ce poate fi montat în partea frontală a carcasei sau pe tavan. Astfel, un model deja bun de la Thermaltake, a primit un upgrade care îl transforma într-o variantă și mai bună.

Conținut pachet:

Fiind o carcasa de tip modulara, la care montam strict piesele de care avem nevoie, care sunt destul de multe, va las mai jos imaginea „sparta” a carcasei ca sa va faceti o idee despre continutul pachetului:

Față de unele modele anterioare de Core P3, modelul Pro nu are în pachet riser-ul pentru montarea plăcii video în plan vertical. Dacă doriți montarea plăcii vertical, vă fi necesară achiziția riser-ului separat.

Pentru o obține un aspect mai plăcut al sistemului, având în vedere că avem de a face cu o carcasă „open”, am ales să folosesc și un set de prelungitoare de cabluri pentru sursă de la Thermaltake verzi cu negru.

Setul conține:

  • 24 Pin ATX Extension Cable x 1;
  • 4 + 4 Pin EPS Cable x 1;
  • 8 Pin PCI-e Cable x 2;
  • 6 Pin PCI-e Cable x 2;
  • 24 Pin Cable Comb x 4;
  • 8 Pin Cable Comb x 12;
  • 6 Pin Cable Comb x 8

Cablurile au o grosime de 16AWG și o lungime de 300 milimetri. Cele 2 mari avantaje ale acestui set de cabluri sunt pe partea de estetică și faptul că putem mari lungimea cablurilor principale cu încă 300 de milimetri ce ne ajuta să obținem un traseu mai lung al cablurilor pentru un wire management mult mai bun și mai estetic.

Partea de asamblare a carcasei si a componentelor este destul de usoara, chiar daca avem multe elemente ce trebuie imbinate. Primul pas pe care l-am facut a fost sa montez 2 hard disk-uri de 3.5 inch in placa centrala a carcasei. Am folosit 2 hard disk-uri de cate 1TB, variante de NAS, deoarece ma interesa in primul rand fiabilitatea lor.

După montarea HDD-urilor în interiorul plăcii centrale, am montat suportii geamului și sloturile de expansiune. Pe acestea din urmă le-am montat în pozitile verticală, pentru a putea monta placa video în poziție verticală.

Sursa poate fi montată în plan orizontal sau vertical. Daca doriți să montați sursa vertical, veți fi restrictionati la a folosi o placă de bază mATX sau ITX și să montăm placa video în plan orizontal.

A urmat instalarea plăcii de bază și a unui cooler cu lichid pentru procesor (nu aruncați cu pietre, am în plan să achiziționez și să montez unul de 360mm, dar pe ăsta l-am avut repede la îndemână :P).

Cum va spuneam la inceputul articolului, principala diferenta a modelului Pro, este ca avem un suport de 3 ventilatoare de 120 sau 140 milimetri, ce se poate monta pe partea frontala a carcasei sau pe tavan. Acest suport poate găzdui și radiatoare 360 sau 420 milimetri.

Eu am ales montarea lui pe partea frontală a carcasei, pentru a împinge aer direct în ventilatoarele de la sistemul de răcire cu lichid al procesorului și în placa video.

Ca și ventilatoare pentru acest suport, am mers pe un set de la Thermaltake Riing Duo 12 RGB Radiator Fan TT Premium Edition. În momentul în care voi schimba și răcirea cu lichid cu una de 360 milimetri, voi mai monta încă un set de ventilatoare din acest model, pentru a fi totul uniform și a ușura controlarea lor.

Setarea ventilatoarelor se face foarte ușor și intuitiv din aplicația TT RGB PLUS.

Revenind la marele avantaj al carcaselor din seria Core P, acesta este versatilitatea utilizării ei. Poate fi folosită în mod vertical, folosind talpa din ABS din pachet:

O putem folosi ca benchstation sau pur și simplu să o folosim că o carcasă orizontală, montandu-i piciorușele de cauciuc pe placa centrală a carcasei:

Iar ultimul mod de utilizare, cel pe care l-am adoptat și eu, este cel de montare pe perete folosind un suport TV și sistemul VESA integrat în sașiul carcasei:

Un ultim lucru de menționat, cei de la Thermaltake au pus la dispoziția utilizatorilor un micro-site cu diverse schițe pentru printarea 3D a diverselor accesorii pentru carcasele din seria Core P. Puteți arunca un ochi la acest link.

PRO:

  • sistem open chassis;
  • construcție modulară a carcasei, montăm doar ce ne trebuie;
  • posibilitatea de a monta carcasa în plan vertical, orizontal, dar și pe perete;
  • design-ul plăcii centrale a carcasei ne permite rutarea cât mai eficientă a cablurilor;
  • port USB Type-C pe front panel;
  • site-ul celor de la Thermaltake de unde putem descarcă schițe pentru printarea 3D a diverselor accesorii pentru carcasă;

CONTRA:

  • fiind o carcasă open chassis, dacă locuiți într-o zonă cu mult praf (șantiere, zone aglomerate, etc), va fi necesar să curățați mult mai des calculatorul, față de unul cu carcasă normală, închisă;
  • greutate mare, doar carcasa goală are 12.5 kilograme, deci mare atenție la alegerea suportului;

Concluzii:

Thermaltake Core P3 Pro este o carcasă care se adresează personelor care vor un sistem diferit de restul opțiunilor de pe piață. Faptul că ne oferă 3 variante de utilizare a carcasei, vertical, orizontal și montată pe perete, transformă Core P3 Pro într-un produs versatil. Fiind o carcasă open chassis oferă utilizatorului vizibilitate la toate componentele sistemul, dar și o ușurință în a umbla la ele. Faptul că este open chassis vine și cu dezavantajul întreținerii mai dese, cum bine știm, componentele atrag imediat praful. Modul de asamblare este unul destul de ușor, chiar dacă la prima vedere sunt multe piese de asamblat, totul este cât se poate de intuitiv, iar manualul de utilizare ușurează și mai mult asamblarea, fiind cât se poate de complet în instrucțiuni. Din punctul meu de vedere, Core P3 Pro este o carcasă care vine în ajutorul persoanelor care aveau nevoie de o carcasă pe care să o folosească pe post de bechstation, cei care vor ceva diferit față de restul carcaselor de pe piață sau a celor care nu au destul spațiu la birou, iar poziționarea ei pe perete i-ar ajuta să câștige spațiu. Prețul este unul pe măsură a ce ne oferă carcasa, la prima vedere vi se poate părea mare, dar luând în considerare versatilitatea ei, specificațiile, diferitele variante de a instala componentele și aspectul pe care îl oferă la finalul construcție consider că este un preț corect pentru ceea ce ne oferă. În momentul review-ului se poate achiztiona la prețuri începând cu 800 RON.