Este un pic cam intarziat review-ul, dar sunt sigur ca va fi binevenit, mai ales ca avem de a face cu un smartphone care sunt sigur ca va va impresiona.

Producatorul chinez Xiaomi a avut parte de un an foarte bun, in primul trimestru s-a situat pe locul 3 mondial la numarul de terminale vandute. Fata de aceasi perioada a anului precedent, compania a inregistrat o crestere de 80%, lucru care se datoreaza intr-o oarecare masura si problemelor celor de la Huawei cu serviciile Google.

Redmi Note 10 Pro este un terminal foarte bine proiectat, cu specificatii care tind spre top, dar la un pret de telefon mid range.

Continut pachet:

  • telefon;
  • cablu usb Type-C;
  • incarcator fast charge de 30W;
  • casti;
  • husa TPU transparenta;
  • cheie pentru tavita SIM;

Aspectul exterior este unul foarte placut, fata si spatele sunt acoperite cu Gorilla Glass 5, iar rama este confectionata din plastic (nu uitam ca este un telefon mid range). Pe rama vom gasi in partea de sus mufa jack, difuzorul, microfonul secundar si port-ul infrarosu. Pe laterala din dreapta avem butoanele de volum si butonu power, acest buton are integrat in el si senzorul de amprenta. Pe partea stanga avem tavita sim care poate stoca 2 nano SIM-uri si un card MicroSD. In partea de jos avem mufa USB Type-C, difuzorul si microfonul principal.

Parte din fata este compusa din ecranul AMOLED de 6.67 inch, care reprezinta 85.6% din suprafata frontala. In partea de sus, in ecran avem un decupaj care gazduieste camera selfie de 16 MP, f/2.5, (wide), 1/3.06″, 1.0µm. Ce pot spune ca nu imi place mie personal, este micul contur argintiu in jurul camerei. Am fi avut parte de o experienta mai imersiva daca nu ne-ar fi sarit in ochi acel cerc argintiu.

Spatele telefonului gazduieste set-up-ul quad camera. Despre aceste camere vom vorbi putin mai tarziu mai in detaliu. culoarea pe care o avem la test este Onyx Grey, spatele acoperit de Gorilla Glass 5 ofera un placut efect vizual atunci cand lumina bate pe el:

Cum va spuneam si mai devreme, ecranul are o dimensiune de 6.67 inch si este AMOLED DotDisplay. Are o rezolutie de 1080 x 2400 pixels, un format de 20:9 si o densitate a pixelilor de aproximativ 395 ppi. Display-ul are un refresh rate de 120Hz,poate fi coborat din setari la 60Hz pentru a conserva bateria. Este compatibil HDR 10 si are o luminozitate de maxima (peak) de 1200 nits dar este setata implicit la 450 nits si un contrast de 4,500,000:1.

Ecranul are culori foarte bune, dispune de plaja de culori RGB DCI-P3, se vede foarte bine chiar si in lumina directa a soarelui. Xiaomi chiar a pus o optiune in meniu pentru acest lucru:

Modul de ajustare automata a luminozitatii ecranului are la dispozitie senzori la 360 de grade, astfel indiferent de luminozitate sau lumina de fundal, ecranul oferă întotdeauna luminozitatea optimă pentru o experiență de lectură excelentă.

Varianta noastra de test este cea cu 6GB RAM si 64GB ROM. Cu toate ca in ziua de azi 6GB RAM par putini, nu am intampinat probleme in utilizare, totul a rulat cursiv. Cat despre partea de stocare, nici aici nu putem spune nimic de rau, memoria flash este UFS 2.2, ceea ce ne permite sa atingem viteze de citire de până la 800MB/s și de scriere de 255 MB/s.

Procesorul este un Qualcomm® Snapdragon ™ 732G, cu o arhitectura pe 8nm, avand 8 nuclee si o viteza de 2.3GHz, iar procesorul grafic este Qualcomm® Adreno™ 618.

Acumulatorul are o capacitate de 5020 mAh, ceea ce ne asigura o autonomie de aproximativ 2 zile la o utilizare normala. Dispune de incarcare rapida, Mi Turbo Charge care asigura 33W la incarcare, astfel in 30 de minute vom incarca aproximativ 59% din acumulator folosind incarcatorul din pachet.

Sistemul audio este format din difuzoare stereo, amplasate in partea de jos si sus a telefonului, ce oferă un sunet tridimensional și puternic. Sistemul audio are implementat Dolby Atmos pentru o auditie cat mai fidela. Sunetul este pe 24-bit si 192kHz. Avem un egalizator de 10 benzi pentru configurarea sunetul, dar si 9 profile deja definite.

Sistemul Quad camera al lui Redmi Note 10 Pro este compus din 4 camere, fata de alte brand-uri care au adoptat stilul cat mai multor camere, acest telefon vine fara o camera tele. avem 2 camere wide, una macro si una depth care este folosita ca senzor de adancime.

Prima camera, cea principala, este de 108 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1/1.52″, 0.7µm, dual pixel PDAF, pentru a putea surprinde cadre la 108 MP este necesar sa activati aceasta functie din tab-ul „More”, apoi „108M”:

Urmatoarea camera este una wide de 8 MP, f/2.2, 118˚ (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm care ne ofera un factor de zoom de 0.6x, pentru a putea surprinde cat mai mult in cadru.

Camera de 5 MP, f/2.4, (macro), AF, va ajuta sa surprindeti cele mai mici si fine detalii, functia Macro fiind foarte buna, iar distanta minima de focalizare fiind de aproximativ 2.7-3cm. pentru a activa functia Macro, trebuie sa o selectam din tab-ul „PRO”:

Mai avem o camera de 2 MP, f/2.4, (depth) care este folosita ca senzo de adancime.

Camera frontala pentru selfie este una de 16 MP, f/2.5, (wide), 1/3.06″, 1.0µm, care suporta functia Panorama, si poate inregistra video la 1080p@30fps, 720p@120fps.

Pe partea de filmare avem la dispozitie urmatoarele rezolutii: 4K@30fps, 1080p@30/60fps. Avem disponibila functia Super Macro si in modul filmare, dar este limitata la  1080p@30fps, din pacate nu o putem folosi pe 60fps sau in mod 4K.

O sa pun mai jos in articol o galerie cu imagini surprinse folosind toate modurile disponibile ale telefonului.

Sistemul de operare este Android 11, iar interfata grafica este MIUI 12.5.3. Telefonul vine cu un pic de bloatware, dar acelasi lucru il vedem si de la restul producatorilor. Ca si functionalitate avem parte de doua feature-uri interesante:

Floating window:

Aceasta functie va activeaza posibilitatea de a seta anumite aplicatii sa apara ca pagini separate care pot fi deschise peste alte aplicatii, un fel de picture-in-picture, pentru a activa aceasta functie trebuie sa urmati pasii de mai jos:

Pasul 1: Trageți în jos bara de notificari din partea de sus și atingeți pictograma „Setari.
Pasul 2: derulați în jos și atingeți „Funcții speciale”.
Pasul 3: Atingeți „Ferestre plutitoare”.
Puteți accesa toate setările ferestrelor plutitoare utilizând procesul de mai jos.
Deschiderea ferestrelor plutitoare: țineți apăsat, apoi trageți în jos bara de acțiune a unei notificări.
Mișcarea ferestrelor plutitoare: apăsați și mențineți apăsată bara de acțiune a unei ferestre plutitoare pentru a trage.
Închiderea ferestrelor plutitoare: glisați în sus din bara de acțiune a unei ferestre plutitoare.
Vizualizarea ferestrelor plutitoare în modul ecran complet: Țineți apăsat, apoi trageți în jos bara de acțiune a unei ferestre plutitoare.
Minimizarea ferestrelor plutitoare: glisați fereastra plutitoare în colțul ecranului.

Pentru a pune o aplicatie in modul Floating window urmati pasii de mai jos:

Pasul 1: Deschideți „Aplicații recente”.
Pasul 2: Atingeți lung aplicația pe care doriți să o activați ca fereastră plutitoare.
Pasul 3: Faceți clic pe A treia pictogramă (fereastră plutitoare) pentru a deschide aplicația ca fereastră plutitoare.
De asemenea, puteți redimensiona dimensiunea ferestrei aplicației.
Mod alternativ: Deschideți aplicațiile recente> Faceți clic pe ferestre flotante în colțul din stânga sus> Atingeți aplicația pe care doriți să o activați fereastră flotantă

Second space:

Aceasta functie ne creeaza un al doilea workspace, care initial arata ca un telefon nou, fiind accesibile doar aplicatiile care vin impreuna cu telefonul. Accesul la Space-uri se face prin metode diferite de deblocare, spre exemplu un pattern deschide primul space, un alt pattern pe al doilea. Memoria telefonului va fi impartita intre cele 2 sapce-uri, fiecare space poate avea aplicatii diferite. In esenta intr-un singur telefon fizic, putem avea 2 telefoane virtuale, pentru 2 persoane diferite.

Pentru acttivarea lui trebuie sa intrati in setari -> „Functii speciale” -> „Al doilea spatiu”:

Restul functionalitatilor sunt aceleasi ca si la alte brand-uri, cu mici exceptii de redenumire al functiilor.

Mai jos aveti poze facute in urmatoarele moduri:

Pro -> Macro
Pro -> Ultrawide
Pro -> Wide
Photo 0.6x
Photo 1x
Photo 2x
More -> Panorama

Iar partea de filmare:

Video 4k
Video supermacro
Timelapse

PRO:

  • ecran AMOLED cu rata de refresh de 120Hz;
  • baterie cu autonomie foarte buna;
  • sistemul de camere foto bun;

CONTRA:

  • lipsa conectivitatii 5G;
  • lipsa stabilizarii optice;

Concluzii:

Telefonul Xiaomi oferă o cameră bună de 108 MP, difuzoare stereo, un cititor rapid de amprente și o configurație atrăgătoare. Durata de viață a bateriei este, de asemenea, foarte decentă având în vedere cei 120 Hz, mai ales că încărcarea este destul de rapidă datorită adaptorului de alimentare inclus de 33 de wați. Unul dintre puținele puncte slabe ale Redmi Note 10 Pro este lipsa suportului 5G. Modulul Wi-Fi și spațiul de stocare UFS ar putea fi, de asemenea, puțin mai rapide. Per total, pentru pretul de aproximativ 1400 RON, este o alegere demna de luat in considerare.