Cu ceva timp în urmă, a ajuns la noi o tastatură interesantă de la Redragon, ea se numește Horus, iar printre punctele ei cheie se numără modalitatea de conectare prin fir, wireless 2.4Ghz și bluetooth, tastele low-profile cu switch-uri albastre interschimbabile, iluminare RGB configurabilă, rotiță pentru volum și nu în ultimul rând taste MACRO configurabile on-the-fly sau din aplicația tastaturii.

Continut pachet:

  • tastatură;
  • keycap puller;
  • switch puller;
  • switch-uri de schimb;
  • manual;
  • cablu USB Type-C;
  • logo Redragon adeziv;

Design-ul tastaturii este unul care ne trimite către segmentul premium, partea superioară a tastaturii fiind confecționată din metal. Butoanele macro sunt făcute dintr-un cauciuc moale și sunt și ele iluminate. La prima vedere observăm o asemănare mare cu modelele G815 și G915 de la Logitech.

În partea din dreapta sus avem o rotiță pentru controlul volumului si 4 butoane multimedia.

Pe laterala din stânga avem poziționate slider-ul pentru ON/OFF și portul USB Type-C, care are rol de încărcare dar și de utilizare a tastaturii în mod „wired”.

Ca și specificații, Horus este o tastatură de tip full layout, tastele acționează switch-uri albastre propietare Redragon low profile, care sunt interschimbabile. Durata lor de viață este de aproximativ 50 de milioane de acționări. Fiind de tip low profile, sunetul produs în timpul tastării, nu este unul foarte pronunțat.

Iluminarea este de tip RGB, configurabila atât din tastatură on-the-fly, cât și cu ajutorul aplicației tastaturii. LED-ul RGB este încastrat în placa tastaturii, sub fiecare switch.

La fel ca și tastele, logo-ul Redragon de deasupra șirului tastelor „F” este și el iluminat, tot RGB.

Keycaps-urile sunt confecționate prin injecție dublă de plastic, procedeu care permite înglobarea plasticului transparent folosit pentru caractere în plasticul tastei, astfel caracterele nu se vor șterge în urma utilizării îndelungate.

Pentru scoaterea keycaps-urilor pentru curățarea tastaturii, avem în pachet un keycap puller cu piciorușe metalice, care spre deosebire de vechile unelte de scoatere a keycaps-urilor, acesta nu mai lasă nici o urmă pe keycap după extragere. Pentru înlăturarea switch-urilor, avem un switch puller metalic, clasic.

Tastatura poate fi folosită în 3 moduri, pe fir, prin wireless cu ajutorul dongle-ului 2.4Ghz sau prin bluetooth. În cazul conexiunii bluetooth avem posibilitatea de a asocia tastatura la maxim 3 device-uri simultan, selectarea device-ului cu care dorim să folosim tastatura se face prin apăsarea tastelor „FN” și 1, 2 sau 3. Pentru trecerea în mod de lucru wireless 2.4Ghz sau pe fir vom folosi combinațiile de taste „FN” + 4, respectiv „FN” + 5.

Pentru conectivitatea fără fir, tastatura găzduiește un acumulator litiu polymer de 1900mAh. Autonomia este de aproximativ 25-30 de ore cu iluminarea pornită tot timpul.

Partea de sus a tastaturii găzduiește 10 butoane pentru Macro-uri. Avem 4 butoane pentru profile/grupuri, „M1”, „M2”, „M3” și „M4”, iar în spatele fiecărei taste de profil/grup avem asignate 5 taste Macro, „G1”, „G2”, „G3”, „G4” și „G5”. La fel ca și în cazul iluminării, tastele pot fi configurate on-the-fly sau prin intermediul aplicației.

Dimensiunile tastaturii sunt destul de mici pentru o tastatură full layout, Horus are o lățime de 438 milimetri, o adâncime de 148 milimetri și o înălțime de numai 22 de milimetri din prisma tastelor low profile.

Pe spatele tastaturii avem o etichetă care conține informațiile despre produs, nume, codul produsului, seria și rating-ul de consum.

Puțin mai sus, avem locașul pentru dongle-ul wireless 2.4Ghz, locașul are un magnet, astfel, nu trebuie să ne facem griji că vom pierde stick-ul. Piciorușele tastaturii sunt îmbrăcate în cauciuc pentru a oferi o aderență și stabilitate cât mai bună în contact cu suprafață pe care o vom așeza.

Cum v-am tot spus pe parcursul articolului, tastatura dispune și de un soft pentru configurarea ei mai facilă. Interfața este în linii mari la fel ca și la restul produselor de la Redragon. Soft-ul poate fi descărcat de aici.

În partea stângă avem cele 3 tab-uri pentru profile, urmate de tab-ul pentru editarea scurtăturilor macro. În partea de jos avem butoanele de „Export” și „Import” pentru profile și butonul pentru „Restore”.

În partea centrală a ferestrei avem meniul de configurare al iluminării. Avem disponibile 21 de moduri de iluminare, din care unul ne permite să ne asignam iluminarea pentru fiecare tastă în parte.

Tab-ul Macro este la fel ca la restul tastaturilor de la Redragon, vă permite să înregistrați combinații, să le editați sau să le ștergeți.

Ca la toate modelele de tastaturi, toate funcțiile pot fi configurate și direct din tastatură, on-the-fly. Lista scurtăturilor este cea de mai jos:

  • FN + Ins – schimbare mod iluminare;
  • FN + Del – schimbă culoarea iluminării;
  • FN + PrtSc – oprește sau pornește iluminarea;
  • FN + săgeată stânga – încetinește viteza modului de iluminare;
  • FN + săgeată dreapta – mărește viteza modului de iluminare;
  • FN + săgeată sus – mărește intensitatea iluminării;
  • FN + săgeată jos – micșorează intensitatea iluminării;
  • FN + Tab – schimbă culoarea iluminării în alb;
  • FN + Win – dezactivează sau activează tasta Win;
  • FN + 1 – selectează dispozitivul asociat pe canalul 1 Bluetooth;
  • FN + 2 – selectează dispozitivul asociat pe canalul 2 Bluetooth;
  • FN + 3 – selectează dispozitivul asociat pe canalul 3 Bluetooth;
  • FN + 4 – comută tastatura în mod wireless 2.4Ghz, pentru a reseta conexiunea se țin butoanele apăsate pentru 3 secunde;
  • FN + 5 – comută tastatura în mod „wired”;
  • FN + F9 – deschide browser-ul implicit;
  • FN + F10 – deschide funcția de căutare a aplicației active;
  • FN + F11 – deschide aplicația „Calculator”;
  • FN + F12 – deschide aplicația implicită de email;
  • FN + Esc – resetează tastatura la setările din fabrică;

Cum v-am spus spre începutul articolului, tastatura are și taste Macro, avem 5 taste pentru Macro, tastele de sus de la „G1” până la „G5”. Tot în partea de sus a tastaturii mai avem încă 4 taste, de la „M1” până la „M4”, aceastea sunt profile/grupuri de Macrou-ri, astfel pentru fiecare tastă „M” avem 5 taste Macro „G”, ridicând astfel numărul de funcții Macro ce pot fi asignate la 20.

Pentru înregistrarea unui Macro apăsăm una din tastele „M” pentru a alege profilul/grupul în care vom înregistră combinația de taste. Următorul pas este să apăsăm tasta „MR”, când aceasta se iluminează cu roșu, a pornit secvență de înregistrare, acum apăsam combinația de taste dorite, iar la final pentru a salva Macro-ul, apăsăm din nou pe tasta „MR”.

Mai pe scurt, dacă vrem să salvăm „abc” pe profilul/grupul „M2” pe tasta „G4” vom apăsa următoarele taste: M2 -> MR -> G4 -> abc ->MR. Acum de fiecare dată când vom selecta profilul M2 și vom apăsa pe G4, tastatura vă tasta automat „abc”.

Pentru a șterge o combinație macro, selectăm profilul/grupul „M”, apoi apăsăm tasta „MR”, vom apăsa de două ori pe tasta „G” pe care vrem să o ștergem, aceasta se va stinge și vom apăsa din nou pe „MR”, pentru a salva ștergerea.

PRO:

  • taste și switch-uri low profile, astfel avem un sunet mai estompat al switch-urilor albastre;
  • switch-urile se pot scoate și schimba;
  • taste macro;
  • rotiță volum;
  • taste multimedia;
  • posibilitatea configurării tastaturii on-the-fly;
  • multiple moduri de conectare;

CONTRA:

  • aplicația tastaturii este greoaie pe partea de configurare Macro;
  • în momentul în care alegem să folosim tastatura pe fir, nu este detectată automat conexiunea, trebuie să setăm noi conexiunea prin combinația de taste FN + 5;

Concluzii:

Redragon Horus este o tastatură versatilă, care poate fi legată la multiple device-uri simultan, selecția device-ului care să primească input de la ea se face cu ușurință. Este o tastatură destul de compactă ținând cont că este de format full layout. Tastele și switch-urile low profile estompează sunetul switch-urilor albastre, dând impresia unor switch-uri mai silențioase. Configurarea iluminării este foarte ușoară, atât din aplicație ei cât și direct din tastatură. La capitolul configurării Macro-urilor, mi s-a părut mai ușoară configurarea direct din tastatură. Per total, este o tastatură foarte bună, este pretabilă atât pentru gaming, dar și pentru uz zilnic acasă sau la birou. Autonomia este una bună, undeva în jur de 25-30 de ore. Switch-urile se pot schimba, astfel pentru gamer-ii înrăiți, se pot luat switch-uri de altă culoare pentru butoanele principale utilizate în gaming. În cazul în care vreți să vă schimbați tastatura, Redragon Horus este o variantă avantajoasă că preț și funcționalități. În momentul review-ului din păcate nu mai este în stoc la nici un magazin (probabil din cauza faptului că este un produs bun), dar ultimul preț pentru ea se situa în jur de 350 RON.