Cu toții suntem familiarizați cu produsele Redragon, fie că este vorba de tastaturi, „șoareci”, căști, carcase, scaune, etc, mai mult ca sigur, dacă nu ați pus mâna pe un produs de al lor, sigur ați văzut unul sau v-a spus o cunoștință despre ele. Ei bine, zilele trecute au ajuns pe plaiurile noastre mioritice câteva din produsele lor noi. Unul din produsele care mi-a acaparat atenția a fost o tastatură bluetooth, în speță, Shaco.
Shaco este prima tastatură a lor care vrea să își depășească condiția. Prin condiție mă refer la faptul că brand-ul Redragon este considerat un brand entry/mid-level. Ei bine, dacă cineva m-ar fi legat la ochi și mi-ar fi pus tastatura în mână, apoi să îmi ceară să îi spun ce tastatura am în mâini, m-aș fi aruncat fară să stau pe gânduri către un brand premium ca ASUS, Razer sau Corsair.
Ăsta este momentul în care câțiva din voi îmi vor contesta discernământul, ei bine, vă rog să îmi permiteți în rândurile de mai jos să vă argumentez afirmația. Să începem prima dată cu ambalajul.
Ambalajul a trecut de la varianta neagră și simplă cu care ne-am obișnuit, la unul multicolor și captivant. Pe partea din față a ambalajului avem o poză mare cu tastatura, denumirea ei, o scurtă descriere și bulinele care ne spun că avem o tastatură cu iluminare RGB și cu switch-uri roșii.
Pe partea din spate avem încă o poză cu tastatura, de această dată și cu suportul de telefon montat, câteva caracateristici cheie în mai multe limbi, printre care și română, iar sub avem 3 poze cu suportul de telefon, cablul de conectare și palmrest-ul tastaturii.
Conținut pachet:
- tastatură;
- palmrest;
- suport telefon;
- șuruburi palmrest;
- keycap puller;
- switch puller;
- cablu USB Type-C la USB Type-C cu adaptor pentru USB Type-A;
- switch-uri de schimb;
- manual;
- etichete adezive;
La fel că la toate produsele Redragon, avem în pachet manualul de utilizare, doar în engleză și chineză, dar și un cartonaș cu câteva etichete adezive. Manualul este foarte util în cazul în care nu vrem să instalăm aplicația tastaturii, deoarece în el vom găși toate combinațiile de taste pentru a putea utiliza și configura tastatura Shaco. Vom reveni mai târziu la aceste combinații de taste.
Palmrestul este unul detașabil, este confecționat din plastic, pe față are un model hexagonal iar pe centru, în partea de jos, tronează logo-ul Redragon.
Montarea lui se face foarte ușor, el glisând pe un ghidaj din fața tastaturii.
Dupa introducerea palmrest-ului, acesta se securizeaza cu suruburile din pachetul tastaturii:
Pe partea din spate a palmrest-ului avem 2 petice din silicon care au rolul de a împiedica alunecarea indiferent de suprafața pe care este așezată tastatura.
Pentru atașarea suportului de telefon vom folosi ghidajul de pe spatele tastaturii:
Pentru poza și teste, am folosit o tabletă Samsung de 10 inch, care a stat cât se poate de confortabilă și stabilă în suport, cu toate că la prima impresie, suportul pare ușor firav pentru altceva în afară de un telefon.
Pentru încărcare și pentru a fi folosită în mod wired (cu fir), în pachet avem un cablu USB Type-C la ambele capete, dar care are la unul din capete și un adaptor pentru USB Type-A, în cazul în care nu avem port Type-C la device-ul la care vrem să conectăm tastatura.
Cablul are o lungime de 1,8 metri, unul din conectori este la 90° pentru a permite o așezare mai bună a cablului pe birou. De asemeni pe cablu avem și un arici pentru a strânge și depozita cablul.
Așa cum ne-au obișnuit cei de la Redragon, împreună cu tasatura primim un set de switch-uri de schimb, de această dată roșii.
Pe lângă switch-uri avem și ustensilele necesare pentru înlocuirea lor, un keycap puller și un switch puller.
Acum ca am terminat cu accesoriile si continutul pachetului, a venit momentul sa vorbim pe indelete despre Shaco.
Tastatura este confecționată din aluminiu, atât partea superioară cât și cea inferioară, lucru care o face foarte solidă, eliminând efectul de arcuire în momentul în care tastăm sau ne jucăm. Această construcție îi oferă și o greutate mai mare față de restul tastaturilor oferite de producător, 1,1kg, împingând astfel senzația utilizării către cea a folosirii unui produs premium. Cel mai bine putem observa construcția din aluminiu prin marginile laterale tăiate în unghi, care dezvăluie metalul curat, nevopsit.
Că tot am pomenit de laterale, pe ambele părți ale tastaturii avem câte o bandă RGB ce poate fi configurată și controlată independent de iluminarea tastelor.
Pe laterala din stânga avem port-ul USB Type-C folosit pentru încărcarea tastaturii sau pentru utilizarea ei în mod „wired”.
Pe partea din față avem tastele fabricate din PBT. Alegerea acestui material este un alt punct care împinge tastatura Shaco către zona premium. PBT-ul este un material mult mai durabil și cu o textură mai granulată decât ABS-ul, astfel efectul acela de tastă lucioasă apare mult mai greu, sunetul este mai pronunțat decât la cele din ABS, iar ca dezavantaj, iluminarea este ceva mai estompată decât la cele din ABS.
Mai jos aveți o comparație între o tastă PBT, cea gri și una confecționată din ABS, cea neagră:
Setul de keycaps-uri folosit pentru Shaco este un degrade de la gri închis către un gri foarte deschis, aproape de alb.
Sub keycaps-urile din PBT avem switch-urile. Pentru Shaco, cei de la Redragon au folosit switch-uri roșii liniare Redragon.
Switch-urile se pot demonta pentru a facilita curățarea tastaturii, dar și în cazul în care doriți înlocuirea lor, placa de bază a tastaturii este compatibilă cu majoritatea switch-urilor.
În interiorul tastaturii mai avem parte de încă o surpriză și tot odată o altă caracteristică a unei tastaturi care râvnește la titulatura de premium… 2 straturi de spumă insonorizantă EVA Silencer Foam de 3,5mm. Un strat este lipit în spatele plăcii superioare de sub switch-uri.
Al doilea strat este situat sub placa de bază a tastaturii:
Aceste 2 straturi de spumă ajută la redecerea efectului „hallow”, de obiect cu o zonă goală în interior care rezonează.
Sub straturile de spumă avem și un mic acumulator de 1600mAh, ce asigură energia necesară funcționării în modul fără fir. Autonomia este de 25-30 de ore (în funcție de tipul de iluminare folosit, intensitate, etc).
Chiar dacă avem în față o tastatură de dimensiuni reduse, 320x167x37mm, Shaco ne oferă o grămadă de funcții și scurtături. Scurtăturile, configurarea luminii și chiar a MACRO-urilor se pot face direct din tastatură on-the-fly, folosind combinațiile de mai jos:
FN1 + PgUp – schimbă modul de iluminare al tastelor, putem alege din 20 de moduri de iluminare;
FN1 + Shift – schimbă modul de iluminare al benzilor laterale, putem alege din 10 moduri de iluminare;
FN1 + PgDn – schimbă culoarea iluminării tastelor;
FN1 + săgeată stânga – reduce viteza jocului de lumini;
FN1 + săgeată dreapta – mărește viteza jocului de lumini;
FN1 + săgeată sus – mărește intensitatea iluminării;
FN1 + săgeată jos – diminuează intensitatea iluminării;
FN1 + Win – dezactivează tasta Windows;
FN1 + Q / W / E – selectează unul din cele 3 canale Bluetooth pe care sunt asociate device-urile;
FN1 + R – activează conexiunea wireless 2.4Ghz, pentru a reinitializa conexiunea cu dongle-ul USB țineți combinația de taste apăsată pentru 3 secunde;
FN1 + Del – aduce tastatura la setările din fabrică;
FN1 + [ – scurtătură pentru butonul „Home”;
FN1 + ] – scurtătură pentru butonul „End”;
FN1 + ; – scurtătură pentru butonul „PrtSc”;
FN1 + ‘ – scurtătură pentru butonul „Insert”;
FN1 + Z – diminuează volumul;
FN1 + X – mărește volumul;
FN1 + C – Mute;
FN1 + V – Stop;
FN1 + B – piesa precedentă;
FN1 + N – Play;
FN1 + M – piesa următoare;
FN1 + 1-„=” – tastele Function;
Pe lângă aceste scurtături, Shaco poate stoca și MACRO-uri. Avem 6 butoane pentru MACRO-uri, butoanele de la 1 la 6, pentru a folosi MACRO-ul de pe unul din aceste butoane vom folosi FN2 + butonul MACRO-ului dorit.
Pentru a înregistra o secvență MACRO avem de urmat următorii pași:
- apăsăm FN2 + 7 pentru a începe seventa de înregistrare, vă rămâne aprinsă doar tasta 7 și va clipi cu roșu tasta Caps Lock;
- apăsăm FN2 + tasta pe care vrem să înregistrăm, aceasta vă începe să clipească repede roșu;
- apăsăm combinația de taste pe care dorim să o înregistrăm;
- apăsăm din nou FN2 + 7 pentru a stoca secvența MACRO;
Pentru a șterge combinațiile MACRO, apăsăm tasta FN2 + Del pentru 3 secunde.
Toate setările tastaturii pot fi configurate și din aplicația Redragon, mai jos aveți câteva printscreen-uri cu ea, nu mai intrăm în detalii, deoarece este la fel ca la celelalte modele, pentru mai multe detalii puteți accesa review-ul tastaturii Redragon Noctis Pro.
Utilizarea tastaturii în cazul în care treceți de la o tastatură full layout, necesită o mică perioadă de acomodare cu scurtăturile pentru butoanele lipsă. Tastele au un sunet foarte plăcut grație celor 2 straturi de spumă și a keycaps-urilor din PBT. Vă las mai jos un mic clip cu sunetul produs de tastatură:
Personal, palmrestul mi s-a părut un pic cam mic, cred că mergea o idee mai adânc pentru o poziție mai confortabilă. Tot palmrest-ul este și locul unde cei de la Redragon puteau să mai câștige câteva puncte de popularitate dacă l-ar fi făcut din spumă și îmbrăcat în piele ecologică. Este păcat că au investit în materiale foarte bune, premium, dar palmrest-ul a rămas acel văr ciudat pe care nu vrem să îl luăm pe nicăieri cu noi.
PRO:
- sașiu din aluminiu;
- keycaps-uri din PBT;
- spumă insonorizantă;
- conectivitate wireless, Bluetooth și pe fir;
- compatibilitate cu majoritatea switch-urilor de pe piață;
- suportul de telefon/tabletă este un plus;
- autonomie bună a bateriei;
CONTRA:
- palmrest un pic îngust și confecționat doar din plastic, mi-ar fi plăcut să vină îmbrăcat în piele ecologică și cu miez de spumă;
- iluminarea este un pic mai slabă, dar ăsta este prețul plătit pentru keycaps-uri PBT;
Concluzii:
Redragon Shaco este o tastatură ce s-a ridicat de lângă frații și surorile ei și a încercat să ajung în zona premium. Prin acest model, cei de la Redragon ne-au arătat că nu este neapărat necesar să arunci sume mari pentru a avea o tastatură bună, din materiale de calitate, cu caracteristici bune și care să impresioneze. Ce este drept, mai au de lucrat la unele aspecte, cum ar fi palmrest-ul care putea și el fi îmbunătățit, să nu fie doar o bucată simplă de plastic sau cablul care putea fi îmbrăcat în mesh textil. Per total, tastatura vă oferă o experiență foarte bună în utilizare, avem parte de o autonomie bună, undeva în jur de 25-30 de ore (în funcție de tipul de iluminare folosit, intensitate, etc) și un preț, care din punctul meu de vedere pentru persoanele care preferă un TKL în locul unei tastaturi full layout o vor face un best buy. În momentul review-ului, ea se poate achiziționa la prețuri începând cu 330 RON.
One thought on “Tastatură Bluetooth Redragon Shaco”
Comments are closed.