Am primit o tastatură mecanică foarte interesantă de la Thermaltake, se numește W1, folosește un mod de operare fară fir, dar nu este doar de tip wireless, ci și bluetooth. Cei de la Thermaltake țin pasul cu trend-ul actual în materie de conectivitate bluetooth și au ales ca tastatura să poată fi conectată la 3 device-uri simultan. O altă caracteristică majoră a tastaturii, dar în același timp și una riscantă, este faptul că tastele nu sunt iluminate. Pe de o parte este un lucru care ajuta tastatura să ajungă la o autonomie mai mare, dar pe de altă parte, nu stiu cât de mult va fi pe gustul persoanelor pasionate de ilumina LED RGB.
Conținut pachet:
- tastatură;
- cablu USB Type-C;
- dongle wireless 2.4GHz;
- keycap puller;
- manual;
Thermaltake W1, este o tastatură de tip full layout, care are incorporat un palmrest generos, confortabil, din plastic ABS, care din păcate nu este detașabil.
Design-ul are o tenta retro, amintind de tastaturile din anii ’90. Cromatica este una foarte reușită, oferind tastaturii o notă sobra dar și elegantă.
Cum vă spuneam mai sus, tastatura este de tip mecanică, keycap-urile fiind așezate peste switch-uri Cherry MX Red, acestea oferă o cursă liniară, foarte plăcuta. Forță de apăsare este de 45 cN, o cursă pre travel de 2mm și o cursă totală de 4mm, durata de lor de viață este de aproximativ 50 de milioane de apăsări.
Diferență majoră față de restul tastaturilor de pe piață, o face lipsa LED-urilor RGB din switch-uri. Într-o piață saturată de tastaturi iluminate, apariția tastaturii W1 este mai mult decât binevenită, încă sunt multe persoane care preferă o tastatură mecanică, dar nu au fost luați de val de către trend-ul „luminițelor de Crăciun”.
Un alt aspect, pe care nu îl mai întâlnim așa des în cazul perifericelor, este modul de alimentare, Thermaltake W1 este alimentată de către 2 baterii AA, astfel se elimină riscul că după o perioadă îndelungată de utilizare, acumulatorul să nu mai aibă aceasi capacitate de stocare că în prima zi.
Tastatura folosește un mod dual de conectare wireless, prin wireless 2.4GHz și Bluetooth. Prin modul de conectare wireless, avem o autonomie de aproximativ o lună și jumătate folosind baterii normale AA, iar în cazul conexiunii bluetooth, autonomia este de aproximativ două luni și jumătate.
Pentru comutarea intre cele 2 moduri de lucru fară fir, selecția se face folosind cele 2 butoane dedicate de lângă rotița de volum.
Modulul bluetooth este 4.2 și suportă conectarea simultană a 3 device-uri diferite, selecția device-ului pe care dorim să îl utilizăm se face prin apăsarea combinației de butoane „FN” și „1”, „2” sau „3”.
Pe lângă cele 2 varinate de utilizare fară fir, tastatura poate fi folosită și în mod cu fir, cu ajutorul cablului USB oferit în pachet. Lungimea cablului este una un pic cam mică, măsurând doar 1.5 metri. Cablul este unul rezistent, îmbrăcat în material textil.
Keycaps-urile sunt foarte durabile, ele fiind confecționate din PBT (polibutilen tereftalat), un material plastic foarte rezistent. Prinderea keycaps-urilor este cea normală, tip cruce, în cazul în care doriți înlocuirea unora dintre taste cu unele custom, aceasta este foarte facilă cu ajutorul keycap puller-ului din pachet. Acesta este o varianta îmbunătățită a celui tradițional din pastic, având în locul piciorușelor din plastic, unele din metal, care nu permit deteriorarea keycap-urilor cum se întâmpla cu cel din plastic.
Cei de la Thermaltake au înglobat în design-ul tastaturii o rotiță pentru reglarea volumului și un buton de „Mute”. Din păcate acestea 2 sunt singurele butoane multimedia pe care le regăsim pe tastatură.
Pe lângă aceste 2 butoane, mai avem un switch care ne permite să activăm sau să dezactivăm „Gaming mode”, mod care în momentul în care este pornit, vă dezactiva tastele „Windows”, pentru a preveni apăsarea accidentală.
Pe partea din spate avem 2 piciorușe înălțătoare, pentru a regla înălțimea tastaturii în funcție de preferințele.
Tot pe partea din spate pentru a nu avea ghinionul de a pierde dongle-ul wireless, W1 are un locaș special pentru depozitarea lui, în compartimentul bateriilor.
Pe laterala din dreapta a tastaturii avem un buton pentru pornirea sau oprirea tastaturii. În momentul apăsării butonului de power, tastatura ne indică vizual în ce mod este (wireless sau Bluetooth) și nivelul bateriei.
Nivelul bateriei se poate afla prin culoarea LED-ului indicator astfel: verde (100-21%), galben (20-6%) și roșu când bateria are mai puțin de 5%.
Specificații tehnice ale tastaturii sunt unele foarte bune, în mod wireless sau cu fir avem la îndemăna un polling rate de 1000Hz, iar în mod Bluetooth dispunem de un polling rate de 125Hz (bănuiesc că asta se datorează în primul rând modului Low Energy al modulului Bluetooth). Funcția de anti-ghosting este împărțită pe modurile de utilizare după cum urmează: 10 KEY Rollover în mod wireless, 6 KEY Rollover în mod Bluetooth și N KEY Rollover când este conectată pe cablu. Că o mică paranteza, modul 6 KEY Rollover este mai mult decât suficient încât să ne permită tastarea corectă a frazei „THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG”.
PRO:
- contructie foarte solidă din materiale de calitate;
- switch-uri liniare Cherry MX Red;
- rotiță de volum;
- posibilitatea utilizării a trei moduri de conectare;
CONTRA:
- din cauza design-ului, chiar dacă avem switch-uri roșii, tastatura reacționează că o incintă acustică și amplifică un pic sunetul în timpul tastării, este un fapt cunoscut că fiecare tastatură are un sunet aparte, chiar dacă utilizează același tip de switch-uri;
- palmrest-ul fix;
Concluzii:
Thermaltake W1 este o tastatură cu un design premium, folosește switch-uri de o foarte bună calitate, dar aceste lucruri o și transformă într-un produs destul de scump. Este o tastatură care se adresează unui anumit segment de cumpărători, în speță cei care își doresc un produs de calitate, cu un aspect mai sobru și care, ori nu sunt fani luminițe, ori nu sunt deranjați de lipsa lor. Prețul în momentul review-ului este situat în jurul sumei de 575 RON. Experiența în utilizare este una foarte bună, autonomia este una generoasă, iar personal, faptul că avem alimentarea prin baterii AA mi se pare un lucru bun, fiind un produs cu o construcție atât de bună, este posibil să fie anumite persoane care o vor folosi pentru mai mulți ani, astfel se elimină riscul că după o anumită perioadă acumulatorul să se defecteze, iar înlocuirea lui cred că va fi mai dificilă din prisma piesei de schimb.