Redragon a adăugat în portofoliul de tastaturi și modelul Draconic. Este o tastatură TKL 60%, mai exact, o tastatură fară numpad, fară săgeți și care are o suprafață de doar 60% din layout-ul unei tastaturi normale, full layout. Ok, avem o tastatură de dimensiuni reduse, dar asta nu e tot ce ne aduce pe masă tastatura Draconic. Un alt aspect foarte interesant al tastaturii este faptul că o putem conecta prin bluetooth simultan la 3 device-uri diferite, spre exemplu, laptop, desktop și telefon. Pe lângă modul de lucru prin bluetooth, o putem folosi și prin cablu. Pot spune că avem de a face cu un device cât se poate de interesant și versatil.
Conținut pachet:
- tastatura;
- cablu USB Type-C;
- Keycap puller;
- switch puller;
- logo adeziv Redragon;
- manual;
- 4 switch-uri de schimb (în pachet avem câte un switch albastru, roșu, maro și negru, switch-urile pot diferi de la tastatură la tastatură);
Tastatura este în format 60%, îi lipsește partea numerică, dar și partea de săgeți și butoane PrintScreen, Home, End, etc. Toate tastele lipsă le putem folosi utilizând combinațiile de taste „FN”. Prin aceste modificări de design avem o tastatură cu dimensiunea de 292mm lățime, 101mm adâncime și 44mm înălțime când ridicăm și piciorușele de pe spatele tastaturii. Greutatea tastaturii este și ea una destul de mică pentru o tastatură mecanică, ea cântărind doar 800g.
Switch-urile sunt propietare Redragon, maro, garantate la 50 de milioane de apăsări și necesită o forță de apăsare de 45g. Oferă o senzație tactilă lină și un zgomot redus. Fiecare switch este echipat cu un LED RGB, astfel fiecare tastă este iluminată individual.
Pachetul conține 4 switch-uri de schimb, tot Redragon, roșu, negru, maro și albastru.
Ele se pot schimba cu ușurință, folosind uneltele din pachet.
Numărul total de taste de pe suprafața Redragon Draconic este de 61 și sunt full anti-ghosting și full N-Key rollover.
Partea de wireless este asigurată de o conexiune Bluetooth 5.0. Cum v-am spus și la începutul articolului, putem conecta tastatura la 3 device-uri simultan. Pentru a selecta device-ul pe care dorim să îl folosim, mutăm switch-ul de pe laterală stangă a tastaturii în poziția B1, B2 sau B3.
Conectarea unui device este extrem de simplă, selectăm unul din cele 3 canale disponibile, apoi cu tastatura pornită, fară cablu conectat, apăsam în același timp pe tastele „FN2” și „ESC” până ce iluminarea se oprește pentru o secundă și reporneste, în aceste moment LED-ul din dreptul inscripției „BT” va pulsa rapid, semn că tastatura a intrat în „Pairing mode”. Acum tastatura vă fi afișată pe device-ul la care vrem să o conectăm. Aceasi pași îi vom urma și pentru restul canalelor pentru conectarea cu alte device-uri.
Tastatura are un acumulator de 3000mAh, din păcate nu am reușit să găsesc pe nicăieri date oficiale despre autonomia tastaturii, dar după o utilizare de aproape o săptămână, utilizare efectiva în jur de 3-4 ore pe zi, modul de iluminare setat pe o singura culoare, always on am reușit să consum undeva în jur de 70-75%, conform statusului bateriei afișat în meniul bluetooth al desktop-ului. Pentru a prelungi viață acumulatorului, tastatura intra în sleep mode după aproximativ 3 minute și jumătate. Ce am putut găsi ca și date oficiale de la producător, a fost timpul de încărcare, aceste este de aproximativ 10 ore pentru o încărcare completă 0-100%.
Iluminarea este asigurată de LED-uri RGB, situate sub fiecare switch. Tastatura dispune de 13 moduri de iluminare: The trial of light, Breathing, Normally on, Go with the stream, Clouds Fly, Winding paths, Flowers blooming, Snow winter Jasmine, Swift action, Both ways, Surmont, Fast and the Furious, Coastal.
În modul Coastal avem predefinite 4 moduri de iluminare, pentru 4 genuri de jocuri: FPS, MMO, MOBA și RTS.
Mai avem încă 6 moduri customize, unde ne putem seta singuri moduri custom de iluminare:
Pentru a trece prin diferitele moduri de iluminare și a regla intensitatea iluminării putem folosi aplicația oferită de cei de la Redragon sau putem folosi scurtăturile FN2 + 9 pentru a schimba modul de iluminare și FN2 + „-„/”+” pentru a mari sau diminua intensitatea iluminării.
Fiind o tastatură care conține doar 61 de taste, pentru a suplini lipsa tastelor fizice avem mai jos o listă cu scurtăturile disponibile prin intermediul tastelor „FN1” și „FN2”:
- FN1 + ESC = `
- FN1 + ESC + Shift = ~
- FN1 + 1 … 10 = F1 … F10
- FN1 + „-” = F11
- FN1 + „=” = F12
- FN1 + A = săgeată stangă
- FN1 + S = săgeată jos
- FN1 + D = săgeată dreapta
- FN1 + W = săgeată sus
- FN1 + P = PrintScreen
- FN1 + [ = Home
- FN1 + ] = End
- FN1 + ; = Page Up
- FN1 + ‘ = Page Down
- FN1 + . = Insert
- FN1 + / = Delete
- FN1 + „WIN” = activează sau dezactivează tasta Windows
- FN1 + ESC = se ține apăsat 3-5 secunde pentru a reveni la setările din fabrică
- FN2 + 9 = schimbă modul de iluminare
- FN2 + 0 = oprește sau pornește iluminarea
- FN2 + „-” = diminuează intensitatea iluminării
- FN2 + „=” = mărește intensitatea iluminării
- FN2 + ESC = se ține apăsat 3-5 secunde pentru a intra în modul pairing
Aplicația tastaturii Draconic este una destul de simplă, are 3 taburi pentru setarea profilelor de iluminare, un tab pentru Macro și unul pentru setarea tastei MaginFN.
În cazul în care vrem să readucem tastatura la setările din fabrică, putem folosi butonul „Restore Default” din aplicație sau putem ține apăsat 3-5 secunde pe combinația de taste FN1 și ESC.
PRO:
- dimensiuni reduse: 292 x 101 x 36mm;
- greutate mică: 800g;
- se poate conecta simultan la 3 device-uri;
- autonomie bună a batariei;
- switch-uri Redragon maro;
CONTRA:
- este un pic dificilă de utilizat la început până te obișnuiești cu scurtăturile;
- nu are scurtături pentru funcții multimedia;
Concluzii:
Tastatura Redragon Draconic, este ideală pentru persoanele care preferă un spațiu de lucru cât mai curat, folosesc mai multe device-uri (spre exemplu laptop sau desktop și o tabletă). Este un produs robust, cu un design cu adevărat minimalist. Odată ce reușești să te acomodezi cu scurtăturile pentru săgeți, PrintScreen, Home, etc, devine foarte plăcuta în utilizare. Cu ceva timp în urmă am renunțat la tastatura full layout în detrimentul uneia TKL (ten keyless – fară numpad), nu a fost atât de greu pe cât credeam să renunț la partea de taste numerice, așa că trecerea la Draconic că daily driver nu a fost chiar chinuitoare, cam în două zile am reușit să prind scurtăturile uzuale fară să le mai caut cu privirea. Autonomia este una chiar bună, cam în 28 de ore de utilizare efectivă am pierdut undeva în jur de 70-75% din baterie, conform meniul bluetooth al desktop-ului. Switch-urile maro propietare Redragon au fost binevenite, nu sunt adeptul celor albastre din cauza zgomotului mai accentuat. Per total, este un device foarte bun, la un preț foarte OK, în momentul review-ului se poate achiziționă la prețuri începând cu 299 RON, pentru ambele variante, albă și neagră.
2 thoughts on “Tastatură Redragon Draconic albă”
Comments are closed.