Mai mult ca sigur în ultima perioadă ați început să auziți din ce în ce mai des de ChatGPT. Ce este ChatGPT? O să ve explic în cele ce urmează, ce este, cine l-a creat, ce poate face, dar și ce nu poate face.

Instrumentul, de la un jucător important în inteligența artificială numit OpenAI, vă permite să introduceți solicitări în limbaj natural. ChatGPT oferă răspunsuri conversaționale, chiar dacă sunt oarecum pompoase. Bot-ul își amintește firul dialogului tău, folosind întrebările și răspunsurile anterioare pentru a-și informa următoarele răspunsuri. Răspunsurile sale derivă din volume uriașe de informații de pe internet.

ChatGPT este o afacere mare. Instrumentul pare destul de bine informat în domeniile în care există date bune din care să învețe. Încă nu este atotștiutor sau suficient de inteligent pentru a înlocui toți oamenii, dar poate fi creativ, iar răspunsurile sale pot suna de-a dreptul autoritare. La câteva zile după lansare, mai mult de un milion de oameni încercau ChatGPT.

Și devine o afacere mare. Microsoft s-a angajat să investească miliarde de dolari în OpenAI, spunând în ianuarie că va integra funcții în serviciile cloud. OpenAI a anunțat un serviciu ChatGPT Plus de 20 USD pe lună, care răspunde mai rapid și primește noi funcții mai devreme.

Ce este ChatGPT?

ChatGPT este un sistem de chatbot AI pe care OpenAI l-a lansat în noiembrie pentru a arăta și a testa ceea ce poate realiza un sistem AI foarte mare și puternic. Îi poți adresa nenumărate întrebări și vei primi adesea un răspuns util.

Spre exemplu îi putem adresa întrebări ca, „Care este teoria relativității?”, îl putem pune să scrie poezii, sau chiar să îl punem să scrie diverse programe. Aici vine partea interesantă. ChatGPT nu știe nimic, nu are înmagazinată în el informația. ChatGPT caută în lung și în lat pe internet și prin baze de date informații pentru întrebările noastre, analizează conținutul găsit și ne aduce informația dorită. Răspunsurile pe care le primim pot suna plauzibile și chiar autoritare, dar s-ar putea să fie complet greșite, așa cum avertizează OpenAI.

ChatGPT a devenit rapid un instrument utilizat pe scară largă pe internet. Analistul UBS Lloyd Walmsley a estimat în februarie că ChatGPT a ajuns la 100 de milioane de utilizatori lunari în ianuarie, realizând în două luni ceea ce i-a luat TikTok aproximativ nouă luni și Instagram doi ani și jumătate. Dar The New York Times, citând surse interne, a spus că 30 de milioane de oameni folosesc ChatGPT.

Ce fel de întrebări îi putem pune?

OpenAI sugerează câteva categorii, cum ar fi explicarea fizicii, solicitarea de idei pentru petrecerea de aniversare și obținerea de ajutor pentru programare.

Ei bine, eu i-am cerut să îmi scrie o scurtă poezie despre Instagram, pot spune că a generat ceva drăguț:

Bot-ul ne-a generat o poezie care are rimă împerecheată, deci a ținut totuși cont și de regulile de bază și chiar are ceva noimă.

Dacă nu ești pe deplin satisfăcut de rezultat îl mai putem rafina. În cazul de față i-am cerut să facă poezia mai tristă, iar rezultatul este cel de mai jos:

Sunteți ușor dezamăgiți că l-am rugat în engleză, semn că doar în engleză putem comunica cu el? Ei bine, surpriză, cunoaște și româna:

Știe și ceva din literatura noastră:

Să îi adresăm și o întrebare care e în afara ariei categoriilor sale:

În esență, îi putem adresa orice tip de întrebare, dar e bine să ținem cont de atenționarea celor de la OpenAI, că unele răspunsuri pot fi incomplete, eronate sau ofensatoare.

Cine a creat ChatGPT?

ChatGPT este creația OpenAI, o companie de cercetare a inteligenței artificiale. Misiunea sa este de a dezvolta un sistem de inteligență generală artificială „sigur și benefic” sau de a-i ajuta pe alții să facă acest lucru. OpenAI are 375 de angajați, a scris Altman pe Twitter în ianuarie. „OpenAI a reușit să reunească cei mai denși cercetători și ingineri din domeniul AI”, a mai spus el într-o discuție din ianuarie.

A mai făcut valuri, mai întâi cu GPT-3, care poate genera text care poate suna ca și cum l-a scris un om, iar apoi cu DALL-E, care creează ceea ce se numește acum „artă generativă” pe baza solicitărilor de text pe care le introduceți.

GPT-3 și actualizarea GPT 3.5 pe care se bazează ChatGPT, sunt exemple de tehnologie AI numită modele de limbaj mari. Aceștia sunt instruiți să creeze text pe baza a ceea ce au văzut și pot fi instruiți automat de obicei, cu puteri enorme de calcul ale computerului pe o perioadă de câteva săptămâni. De exemplu, procesul de antrenament poate găsi un paragraf aleator de text, șterge câteva cuvinte, cere AI-ului să completeze spațiile libere, compară rezultatul cu originalul și apoi recompensează sistemul AI pentru că s-a apropiat cât mai mult posibil. Repetarea din nou și din nou poate duce la o capacitate sofisticată de a genera text.

ChatGPT este gratuit?

Da, cel puțin pentru moment, dar în ianuarie OpenAI a adăugat o versiune plătită care răspunde mai rapid și continuă să funcționeze chiar și în perioadele de vârf, când alții primesc mesaje care spun „ChatGPT este la capacitate maximă acum”.

Vă puteți înscrie pe o listă de așteptare dacă sunteți interesat. Altman de la OpenAI a avertizat că „costurile de calcul ale ChatGPT sunt amețitoare” la câțiva cenți pe răspuns, a estimat Altman. Daca înmulțim cu milioanele de utilizatori care cer răspunsuri, ajungem la niște cifre chiar interesante.

Dar OpenAI pare să fi găsit câțiva clienți, probabil pentru instrumentele sale GPT. Potrivit Reuters, li s-a spus potențialilor investitori că se așteaptă la venituri de 200 de milioane de dolari în 2023 și de 1 miliard de dolari în 2024.

Care sunt limitele ChatGPT?

După cum subliniază OpenAI, ChatGPT vă poate oferi răspunsuri greșite și poate da „o impresie înșelătoare de măreție”, a spus Altman. Uneori, util, vă va avertiza în mod special despre propriile neajunsuri. Spre exemplu l-am întrebat cine a scris „un drum alb mai sus de Armadia”.

Răspunsul sau a fost unul eronat. Acest fragment apare în romanul Ion de Liviu Rebreanu, când ni se prezintă drumul spre satul Pripas.

Am mai încercat o frază din „Moara cu noroc” scrisă de Ioan Slavici, din nou nu a putut da un răspuns corect:

Acest lucru înseamnă că ChatGPT încă nu a devenit acel AI atotștiutor ce îl vedem prin marile filme de pe la televizor sau cinema.

ChatGPT îi va ajuta pe elevi și studenți să trișeze mai bine?

Da, dar ca și în cazul multor alte dezvoltări tehnologice, nu este o situație simplă alb-negru. Cu zeci de ani în urmă, studenții puteau copia intrări din enciclopedie și, mai recent, au reușit să caute pe internet și să aprofundeze în intrările Wikipedia. ChatGPT oferă noi abilități pentru orice, de la a ajuta la cercetare până la a-ți face temele pentru tine. Multe răspunsuri ChatGPT sună deja ca eseuri ale studenților, deși adesea cu un ton care este mai înfundat și mai pedant decât ar prefera un scriitor.

Programatorul Google Kenneth Goodman a încercat ChatGPT la o serie de examene. A obținut 70% la examenul de licență medicală din Statele Unite ale Americii, 70% la un examen de barou pentru avocați, nouă din 15 corect la un alt test juridic, examenul de responsabilitate profesională multistate, 78% la secțiunea cu alegere multiplă a examenului de chimie al liceului din statul New York. , și clasat în percentila 40 la Testul de admitere la Facultatea de Drept.

Profesorul de liceu Daniel Herman a concluzionat că ChatGPT scrie deja mai bine decât majoritatea elevilor de astăzi. El este sfâșiat între a admira utilitatea potențială a ChatGPT și se teme de răul acestuia asupra învățării umane: „Este acest moment mai degrabă asemănător cu invenția calculatorului, care mă salvează de oboseala diviziunii lungi, sau mai degrabă cu inventarea pianistului, răpindu-ne ceea ce poate fi comunicat doar prin emoția umană?”

Dustin York, profesor asociat de comunicare la Universitatea Maryville, speră ca educatorii să învețe să folosească ChatGPT ca instrument și să realizeze că poate ajuta studenții să gândească critic.

„Educatorii au crezut că Google, Wikipedia și internetul însuși vor distruge educația, dar nu au făcut-o”, a spus York. „Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult sunt educatorii care pot încerca în mod activ să descurajeze recunoașterea inteligenței artificiale precum ChatGPT. Este un instrument, nu un răufăcător”.

Dar companiile care vând instrumente liceelor și universităților pentru a detecta plagiatul se extind acum și pentru a detecta AI.

Coalition Technologies, oferă un detector de conținut AI pe site-ul său. Un altul, Copyleaks, a lansat o extensie Chrome gratuită care va identifica textul generat de ChatGPT cu o tehnologie care este 99% precisă, a spus CEO-ul Alon Yamin. Dar este un „joc fără sfârșit de pisică și șoarece” pentru a încerca să prindeți noi tehnici pentru a contracara detectoarele, a spus el.

ChatGPT poate scrie software?

Da, dar cu avertismente. ChatGPT poate reveni pe pașii pe care i-au făcut oamenii și poate genera cod de programare real.

Trebuie doar să vă asigurați că nu încurcă conceptele de programare sau nu folosiți software care nu funcționează. Interdicția StackOverflow asupra software-ului generat de ChatGPT există cu un motiv.

Dar există suficient software pe web pentru ca ChatGPT să funcționeze cu adevărat. Un dezvoltator, Cobalt Robotics Chief Technology Officer Erik Schluntz, a scris pe Twitter că ChatGPT oferă sfaturi suficient de utile încât, de peste trei zile, nu a deschis StackOverflow o dată pentru a căuta sfaturi.

ChatGPT poate analiza expresii regulate (regex), un sistem puternic, dar complex pentru identificarea anumitor modele, de exemplu datele într-un buchet de text sau numele unui server într-o adresă de site web. „Este ca și cum ai avea un profesor de programare la îndemână 24/7”, a scris pe Twitter programatorul James Blackwell despre capacitatea ChatGPT de a explica regex.

Ce este interzis?

ChatGPT este conceput pentru a elimina cererile „nepotrivite”, un comportament în conformitate cu misiunea OpenAI „de a se asigura că inteligența generală artificială aduce beneficii întregii umanități”.

Dacă întrebi ChatGPT în sine ce este interzis, acesta îți va spune: orice întrebări „care sunt discriminatorii, jignitoare sau neadecvate. Acestea includ întrebări care sunt rasiste, sexiste, homofobe, transfobe sau discriminatorii sau pline de ură.” A-i cere să se angajeze în activități ilegale este, de asemenea, un mare NU.

Este ChatGPT mai bun decât căutarea pe Google?

A întrebă un calculator o întrebare și a primi un răspuns este extrem de util, iar ChatGPT își face treaba.

Google vă oferă adesea răspunsurile la întrebări și link-uri către site-uri web pe care le consideră relevante. Adesea, răspunsurile ChatGPT depășesc cu mult ceea ce va sugera Google, așa că este ușor să ne imaginăm că GPT-3 este un rival.

La fel ca atunci când utilizăm Google sau orice altă sursă de informare și în cazul lui ChatGPT, este indicat să verificăm corectitudinea informațiilor primite pentru a evita ulterioare neplăceri.

Așadar, ChatGPT, deși imperfect, arată fără îndoială calea către viitorul nostru tehnologic. Că va fi unul care să atragă lucruri pozitive din el sau nu, este o întrebare la care vom afla răspunsul doar cu trecerea timpului.